Produkty bezglutenowe: lista, którą warto mieć pod ręką

lista-produktow-bezglutenowych

Wśród dostępnych produktów spożywczych wiele charakteryzuje się składem, którego nie można uznać za korzystny dla naszego zdrowia. Są jednak też takie, po które sięgamy coraz częściej w odpowiedzi na rosnącą świadomość ich wartości i korzystnego wpływu na zdrowie. Do takich artykułów należą m.in. produkty bezglutenowe. Lista tego typu towarów jest coraz dłuższa. Zawiera nie tylko produkty naturalnie bezglutenowe, ale też te, które uwielbiamy i pozbawione są glutenu na drodze procesów produkcyjnych. Sprawdź wykaz produktów bezglutenowych i dowiedz się, dlaczego warto je włączyć do codziennej diety.

Dlaczego warto znać produkty bezglutenowe?

Mianem glutenu określa się grupę białek występującą w niektórych zbożach. Osoby z nietolerancją pokarmową, problemami z jelitami czy celiakią po zjedzeniu produktów z zawartością glutenu odczuwają nieprzyjemne dolegliwości. Powodują u nich u nich m.in. stan zapalny jelita cienkiego (w przypadku celiakii). Ponadto podczas trawienia wydzielają się inne związki, które przyczyniają się do występowania zaburzeń nastroju, stanów pobudzenia, depresji. Dlatego w ciągu ostatnich lat tak popularna stała się lista produktów bezglutenowych.

Ponadto artykuły niezawierające glutenu będące np. odpowiednikami tych tradycyjnych zazwyczaj są też mniej kaloryczne i zawierają więcej substancji odżywczych. Stanowią więc cenne składniki diety, a także interesujące urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warto wiedzieć, że produkty naturalnie bezglutenowe, jak i te pozbawione glutenu na drodze procesów produkcyjnych stają się dzisiaj coraz szerzej dostępne.

ZDOBĄDŹ CENNĄ WIEDZĘ NA TEMAT ZDROWEJ I ZBILANSOWANEJ DIETY. WYBIERZ „KURS DIETETYKI PODSTAWOWY”!

Produkty naturalnie bezglutenowe – co do nich należy?

Chcąc urozmaicić swoją dietę i uczynić ją zdrowszą, warto zwrócić uwagę na naturalne produkty bezglutenowe. Lista takich artykułów obfituje w wiele przykładów, które są uwielbiane i już stosowane w codziennym jadłospisie, ale też w propozycje wyjątkowo smaczne, które zdecydowanie warto dodawać do przyrządzanych dań.

Produkty naturalnie bezglutenowe to przede wszystkim:

  • owoce i warzywa bez wyjątku,
  • produkty mleczne, w tym mleko, jajka i sery,
  • mięso i ryby,
  • rośliny strączkowe,
  • czyste przyprawy (w przypadku mieszanek należy uważnie zapoznać się z etykietą).

Ponadto do diety można z powodzeniem włączyć naturalnie bezglutenowe zboża, do których zaliczamy ryż, grykę, kukurydzę, proso, amarantu, quinoa, teff, sorgo oraz kaszę jaglaną z prosa. W przypadku gotowych dań lub półproduktów zawsze należy zapoznać się z etykietą. Niekiedy teoretycznie bezglutenowy produkt może zawierać śladowe ilości glutenu wynikające np. z ryzyka przedostania się tego związku w wyniku zachodzących obok procesów produkcyjnych. Podobnie bywa np. z możliwością zawierania w artykułach śladowych ilości orzechów.

produkty-bezglutenowe-lista

Produkty bezglutenowe lista, którą warto zapamiętać

Obecnie w sklepach (nie tylko tych wyłącznie zdrową żywnością) dostępne są całe działy z produktami bezglutenowymi w gotowej postaci. Oznacza to, że chcąc przejść na dietę bezglutenową, nie musimy piec chleba od podstaw czy wozić ziarna do młyna. Listę produktów bezglutenowych niezbędnych w każdy domu z łatwością skompletujemy w sklepie w formie gotowych produktów.

Wśród listy produktów bezglutenowych przydatnych w każdym domu znajdziemy m.in. makarony bezglutenowe, pieczywo, jak i mieszanki do wypieku, płatki śniadaniowe, przekąski bez glutenu i bez cukru i wiele innych kluczowych dodatków do propozycji naturalnie niezawierających glutenu.

O czym pamiętać, kupując dania i produkty bezglutenowe?

Podczas dokonywania zakupów bezglutenowych należy wybierać artykuły wyłącznie z jasno opisanym składem. Najlepszym wyborem będą towary opatrzone stosownym certyfikatem

Trzeba też pamiętać, że gluten może być opisany w składzie także pod innymi nazwami, takimi jak: 

  • białko pochodzenia roślinnego, 
  • białko zbożowe, 
  • skrobia roślinna, 
  • zagęszczacz i wypełniacz zbożowy, 
  • semolina, 
  • skrobia modyfikowana, 
  • hydrolizat skrobiowy, 
  • słód zbożowy,
  • skrobia spożywcza.

Gdzie zdobyć wiedzę na temat diety bezglutenowej?

Aby zdobyć cenną wiedzę na temat listy produktów bezglutenowych i rozpocząć swoją drogę zawodową w kierunku dietetyki, warto zapisać się na “Kurs Dietetyki Podstawowy” dostępny na stronie ePedagog.edu.pl. Kursant podczas trwania kształcenia zyska wiedzę nie tylko z zakresu charakterystyki składników pokarmowych i zasad racjonalnego żywienia potrzebnych do ułożenia diety bezglutenowej, ale także podstaw anatomii, biomechaniki, fizjologii człowieka.

Absolwent kursu po zdaniu egzaminu otrzymuje dokumentację zgodną z wymogami MEiN oraz certyfikat ukończeniu kursu w języku polskim i angielskim. Dzięki akredytacji uczelni wyższej możliwe jest także uzyskanie dyplomu w skórzanej oprawie i świadectwa ukończenia kursu. Dzięki pozytywnemu ukończeniu “Kursu Dietetyki Podstawowego” absolwent ma możliwość zapisania się na “Kurs Dietetyki Zaawansowany”, a następnie “Kurs Dietetyka”, co pozwoli uzyskać kwalifikacje zawodowe zgodnie z obowiązującą klasyfikacją zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy wprowadzoną Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej. Dietetyk został sklasyfikowany do grupy 3 o numerze: 322001.

Zaktualizowano dnia 19 sierpnia 2024