Kto to jest dietetyk?

Kto to jest dietetyk?

Popularyzacja zdrowej żywności, a także większa świadomość z zakresu prawidłowego odżywiania to tylko jedne z wielu powodów wzrostu zainteresowania zawodem dietetyka. Z jego usług korzystają zarówno młodzi, którzy borykają się z nadwagą lub niedowagą, jak również dorośli chcący poprawić swoje nawyki żywieniowe. Na kondycję naszego zdrowia wpływa bowiem w głównej mierze to, co spożywamy i pijemy. Ze względu na to, że każdy posiada indywidualne preferencje i inną budowę oraz genetykę – dietetyk niemal za każdym razem spotyka się z innym przypadkiem, dzięki czemu praca w tym zawodzie daje dużo satysfakcji oraz jest niezwykle ciekawa. Kim jest dietetyk i czym się zajmuje?

Dietetyk – kto to?

Choć na zdrowie człowieka wpływa wiele niezależnych od niego czynników, takich jak płeć, wiek czy uwarunkowania genetyczne, istnieją także elementy, na które mamy duży wpływ. Mowa tu między innymi o aktywności fizycznej i sposobie odżywiania.

Dietetyk jest osobą, która planuje i nadzoruje sporządzanie diet leczniczych zarówno dla pacjentów indywidualnych, jak i grup – szczególnie mowa tu o szpitalach czy zakładach żywienia zbiorowego. Jego zadaniem jest także nadzór wyboru i metod przyrządzania żywości oraz potraw. Ważny jest także jego udział w programach żywieniowych i edukacji społecznej w tym obszarze.

Dietetyk – jakie są jego zadania?

Zakres zadań dietetyka jest szeroki – w obszarze swojej pracy dietetyk:

  • udziela porad żywieniowych,
  • rozpoznaje oraz działa prewencyjnie w terapii niedożywienia i otyłości,
  • ocenia stan odżywienia, sposób żywienia, a także zapotrzebowania na składniki odżywcze,
  • opracowuje jadłospisy, które wchodzą w skład różnego rodzaju diet,
  • nadzoruje jakość surowców oraz produktów żywnościowych, a także warunki, w których się je przechowuje.

Dietetyk interweniuje również, gdy u pacjenta rozpozna się:

  • insulinooporność,
  • cukrzycę typu 1 i 2,
  • zespół jelita drażliwego oraz inne zaburzenia czynnościowe,
  • chorobę Hashimoto,
  • nietolerancję i alergie pokarmowe,
  • choroby układu krążenia, będące przyczyną m.in. miażdżycy i nadciśnienia tętniczego,
  • celiakię,
  • nadwagę lub otyłość.

Wbrew pozorom, z pomocy dietetyka z powodzeniem mogą korzystać także wegetarianie oraz weganie, którzy szczególnie powinni zwracać uwagę na niedobory istotnych składników odżywczych.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Najczęściej dietetyk przed wizytą prosi swojego pacjenta o przygotowanie tzw. dzienniczka spożycia. Polega to na spisywaniu przez kilka dni spożywanych przez siebie posiłków wraz z ich godziną. Dzięki niemu dietetyk może ocenić, jakie pacjent popełnia błędy i jakie aspekty żywienia można u niego poprawić. Zazwyczaj specjalista wprowadza pewne modyfikacje do jadłospisu.

W trakcie wizyty, dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad odnośnie żywienia. Pacjent pytany jest wówczas o tryb życia, ewentualne choroby lub przyjmowane leki, a także poziom aktywności fizycznej. Nie jest też tak, że dietetyk za wszelką cenę chce zmienić wszystkie produkty – podczas rozmowy stara się poznać o preferencje żywieniowe, aby opracować pewnego rodzaju kompromis.
Więcej informacji o pracy dietetyka znajdziesz w artykule Jakie są zarobki dietetyka i jak wygląda jego praca.

Gdzie może pracować dietetyk?

W związku z większą świadomością i modą na zdrowy tryb życia, coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z pomocy specjalisty. Z tego powodu rośnie również zapotrzebowanie na rynku pracy na osoby wykwalifikowane w tym kierunku.

Niezwykle przydatne w drodze do podjęcia pracy o takim charakterze będą kursy na dietetyka oferowane na naszej stronie. Oferujemy:

  • Kurs Dietetyki Podstawowy i Zaawansowany,
  • Kurs Dietetyka,
  • Kurs Dietetyki Klinicznej,
  • Kurs Dietetyki Sportowej,
  • Kurs Psychodietetyki,
  • Kurs Coaching Dietetyczny
  • Kurs Dietetyki Kosmetycznej.

Pozwolą one zdobyć niezbędną wiedzę i umiejętności przydatne do podjęcia pracy m.in.:

  • w szpitalach,
  • przychodniach,
  • sklepach ze zdrową żywnością lub suplementami diety,
  • klubach fitness,
  • firmach cateringowych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności.

Zdobyta wiedza pozwala także na prowadzenie własnej działalności, np. prowadzenie własnego gabinetu dietetycznego.