Rodzaje otyłości: androidalna i gynoidalna. Czym się różnią?

co to jest otyłość gynoidalna

Zaktualizowano dnia 9 maja 2024

Otyłość to obecnie coraz powszechniejszy problem, który dotyczy dorosłych, jak i młodych osób, a także dzieci. Jest to nie tylko zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej. Nadwaga i otyłość to o wiele bardziej złożony problem zdrowotny, który może wpływać na kondycję i funkcjonowanie wielu innych narządów w organizmie. Aby móc skutecznie zapobiegać rozwojowi otyłości oraz możliwym powikłaniom w postaci schorzeń, należy rozróżniać jej rodzaje, a następnie wprowadzać działania dostosowane do przyczyn nagromadzenia zbędnej tkanki tłuszczowej.

Rodzaje otyłości i nagromadzenie tkanki tłuszczowej a ryzyko chorób

Można obecnie wyróżnić kilka charakterystycznych przyczyn, które powodują powstawanie nadwagi i otyłości. To m.in. niewłaściwie dobrana dieta, zbyt mała ilość aktywności fizycznej, ale także problemy hormonalne, predyspozycje genetyczne czy różne choroby współistniejące. Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej może gromadzić się w różnych obszarach naszego ciała. Ma to realny wpływ zarówno na kwestie estetyczne, jak i możliwe aspekty zdrowotne i rozwój schorzeń.

Najczęściej zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej gromadzi się w okolicy brzucha, pośladków, ud, ramion, ale także w innych rejonach ciała. Można też wyszczególnić rodzaje otyłości, w których nagromadzenie tkanki tłuszczowej jest charakterystyczne dla określonych obszarów i sprzyja rozwojowi dolegliwości, takich jak choroby układu pokarmowego czy problemy z żylakami.

Diagnozowaniem problemów z otyłością różnych rodzajów, jak i leczeniem nadwagi za pomocą zdrowej, zbilansowanej diety, właściwie dobranej aktywności i innych metod, zajmuje się dietetyk kliniczny. To specjalista, który może też zalecić konsultację z lekarzami w celu podjęcia zaawansowanego leczenia.

ZDOBĄDŹ WIEDZĘ I UMIEJĘTNOŚCI NIEZBĘDNE DO DIAGNOZOWANIA RÓŻNYCH RODZAJÓW OTYŁOŚCI. WYBIERZ „KURS DIETETYKI KLINICZNEJ”!

Czym jest otyłość androidalna i jakie ryzyko zdrowotne wiąże się z tego typu otyłością?

Otyłość androidalna określana jest również jako trzewna lub typu „jabłko” i wiąże się z przyrostem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha i tułowia. Jest to rodzaj szczególnie niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka, ponieważ prowadzi do upośledzenia funkcji wielu narządów i wzrostu ryzyka zapadnięcia na różne choroby. Wraz z otyłością androidalną często pojawiają się zaburzenia metaboliczne, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia czy udary.

Otyłość androidalna pojawia się najczęściej u osób w wieku dojrzałym i jest w znacznym stopniu uwarunkowana genetycznie. Oznacza to, że w przypadku pierwszych objawów przyrostu tkanki tłuszczowych w okolicy tułowia, warto skorzystać z pomocy specjalistów i szczególną uwagę zwrócić na wykonanie stosownych badań i wprowadzenie do stylu życia zdrowych nawyków. 

Co to jest otyłość gynoidalna i jak wpływa na zdrowie?

Otyłość gynoidalna określana jest również jako pośladkowo-udowa lub „gruszkowa”. Może występować na skutek czynników genetycznych, hormonalnych i metabolicznych, ale też w związku z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, stresem, siedzącym trybem życia czy aspektami psychologicznymi. Ten rodzaj otyłości dotyczy głównie osób młodych. Walka z problemem jest dość trudna i nie ułatwia jej spowolniony metabolizm.

Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w otyłości gynoidalnej dotyczy głównie bioder, ud i pośladków. Często też łydki charakteryzują się masywną budową, a górna partia ciała jest wyraźnie szczuplejsza. Osoby cierpiące na otyłość gynoidalną narażone są na występowanie problemów z żylakami i stawami, szczególnie choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych i biodrowych. Ponadto z tego rodzaju otyłością wiąże się ryzyko pojawienia chorób dróg żółciowych, nadciśnienia tętniczego, nowotworów i przypadłości związanych z układem oddechowym.

rodzaje otyłości

W terapii osób z otyłością pomocny będzie ,,Kurs dietetyki klinicznej” dostępny na platformie dydaktycznej Polskiego Instytutu Dietetyki, zgodny z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki, Ustawą o prawie oświatowym oraz Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Absolwent uzyskuje dokumentację zgodną z wymogami MEiN, certyfikat w języku polskim i angielskim. Celem zdobycia pełnych kwalifikacji należy zrealizować Kurs Dietetyki Podstawowej, Kurs Dietetyki Zaawansowanej oraz Kurs Dietetyka. Absolwent Kursu dietetyki klinicznej dzięki akredytacji uczelni wyższej może ubiegać się o dodatkową dokumentację w postaci dyplomu w skórzanej oprawie, a także świadectwa ukończenia kursu. Kształcenie można zrealizować z dofinansowaniem z Urzędu Pracy.