Rola dietetyka w promocji zdrowego stylu życia

promocja zdrowego stylu życia

Zaktualizowano dnia 9 stycznia 2024

Jednym z podstawowych i najważniejszych zadań dietetyka, jest edukowanie swoich pacjentów. Zasadniczym celem większości interwencji i konsultacji jest pozyskiwanie wiedzy, która umożliwi pacjentom w przyszłości samodzielne planowanie jadłospisu, zgodnie z zasadami zdrowego żywienia i swoimi indywidualnymi potrzebami oraz preferencjami. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, jaka jest rola dietetyka w promocji zdrowego stylu życia oraz jak dietetyk może edukować innych w tym zakresie.

Planowanie kampanii profilaktycznych związanych z promocją zdrowia

Promocja zdrowego stylu życia to jedno z podstawowych zadań dietetyka. Polega między innymi na popularyzacji zdrowego stylu życia, przedstawianiu konsekwencji ignorowania ogólnoświatowych zaleceń konstruowanych na podstawie aktualnych danych naukowych czy wskazywaniu, jak osiągnąć pożądane efekty w zakresie żywienia i codziennych nawyków.

promocja zdrowego stylu życia

 

Dietetycy nierzadko uczestniczą w planowaniu rozmaitych kampanii związanych ze zdrową dietą. Wśród tych zrealizowanych w ostatnich latach, które odbiły się dość szerokim echem w społeczeństwie, można wymienić:

  • „Wybieraj zdrową żywność” – dotyczącą głównie zachęcania do czytania etykiet produktów, przechowywania ich i przyrządzania zgodnie z zaleceniami czy dbaniem o higienę żywności podczas obróbki,
  • „#ŻyjDobrze – zdrowe odżywianie” – odnoszącą się do spożywania regularnych posiłków oraz istotności wprowadzania do diety warzyw i owoców,
  • „Nie serwuj sobie choroby!” – związaną ze zbyt małą ilością ruchu wśród polskiego społeczeństwa oraz nadmiernym spożywaniem przetworzonego jedzenia.

JEŚLI CHCESZ UZYSKAĆ SZERSZĄ WIEDZĘ Z ZAKRESU DIETETYKI, WYBIERZ „KURS DIETETYKA”!

Jak dietetyk może uczyć swoich pacjentów zasad zdrowego żywienia?

Rozwijanie nawyków żywieniowych to bardzo ważny aspekt pracy z pacjentem. Istotne jest to, by dążyć do pełnej samodzielności pacjentów w zakresie żywienia oraz maksymalnie ułatwiać im proces zmiany nawyków. Dietetyk powinien przykładowo:

  • informować o tym, jak ważne jest spożycie odpowiedniej ilości wody oraz instruować, jak ułatwiać sobie ten proces, ponieważ spora ilość osób nie przepada za wodą, albo nie czuje pragnienia przez większość dnia,
  • zaznajomić pacjentów z grupami produktów, których spożycie należy ograniczać (mocno przetworzone jedzenie, słodycze, alkohol) oraz tymi, które są pożądane w diecie,
  • radzić, w jaki sposób zaspokoić apetyt na słodkie i słone przekąski w sposób zdrowy.

Stosowanie innych strategii ułatwiających zmianę nawyków

Stosowanie innych strategii ułatwiających pracę z pacjentem zależy tylko i wyłącznie od kreatywności danego specjalisty. W przypadku walki o długoterminowe zmiany świetnie sprawdza się stopniowe wprowadzanie drobnych zmian czy bazowanie na produktach, które pacjent lubi. Świetne efekty przynosi także znana zasada 80/20, zgodnie z którą przez 80% czasu sięgamy po produkty zdrowe i nieprzetworzone, a przez 20% po lubiane przez pacjenta przekąski. W leczeniu rozmaitych chorób czy wykrywaniu nietolerancji i alergii (oprócz badań i testów alergicznych) pomocne są także dzienniczki żywieniowe.

Korzystanie z dodatkowych pomocy edukacyjnych, czyli dietetyk jako edukator zdrowego stylu życia

W czasie pracy dietetyk może wykorzystywać rozmaite dodatkowe narzędzia ułatwiające edukację pacjentów. W gabinetach, na korytarzach w poczekalniach, w szkołach i w miejscach pracy może znaleźć się miejsce na plakaty, na których mogą znaleźć się czytelne grafiki w prosty i jasny sposób przedstawiające zasady zdrowego żywienia.

Oprócz tego pomocne są rozmaite ulotki i broszurki, na których można zawrzeć np. tabelki z żywnością wskazaną i niewskazaną w przebiegu rozmaitych schorzeń, przykładowo — produkty o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym czy też wysokiej lub niskiej zawartości FODMAP. Wręczenie pacjentowi tak przejrzyście podanych informacji bardzo ułatwia późniejsze wypracowywanie zdrowych nawyków.

Więcej na temat korzystania z pomocy edukacyjnych i edukacji pacjentów dowiesz się z różnorodnych kursów takich jak przykładowo „Kurs Dietetyka Podstawowy” lub „Kurs Dietetyka Zaawansowany” organizowanych przez Polski Instytut Dietetyki. Po ukończeniu każdego z nich uzyskasz certyfikat ukończenia kursu w języku polskim oraz angielskim, a także zaświadczenia zgodne z wymogami MEiN. 

Ukończenie tych kursów umożliwia ci przystąpienie na “Kurs Dietetyka”, po którym poza zaświadczeniami zgodnymi z wymogami MEiN, certyfikatami ukończenia kursu w j. polskim i j. angielskim otrzymasz dodatkowo dyplom oraz tytuł dietetyka.