Etyka i kodeks postępowania w zawodzie dietetyka

etyka dietetyka

Zaktualizowano dnia 9 stycznia 2024

Każdy dietetyk powinien postępować w zgodzie z pewnym zbiorem zasad, by nie krzywdzić swoich pacjentów. Musi mieć na względzie ich dobro oraz posiadać właściwe do pełnienia tego stanowiska kompetencje – w końcu bierze odpowiedzialność za zdrowie swoich pacjentów, a nienależyte wykonanie przez niego usługi czasami może mieć fatalne przełożenie na zdrowie podopiecznych, szczególnie jeżeli dotyczą ich rozmaite choroby czy dolegliwości. Dowiedz się, w zgodzie z jakimi zasadami powinien pracować każdy dietetyk.

Odpowiednie kwalifikacje i wystarczająca wiedza

Etyka dietetyka to podstawa, podobnie, jak odpowiednie kwalifikacje i wystarczająco szeroki zakres wiedzy. Zasadniczo nie ma znaczenia, czy nabędziesz potrzebną wiedzę i umiejętności w szkole policealnej, na studiach, czy kursach. Najważniejsze jest to, by być dobrze wykształconym i wiedzieć, co można zaproponować pacjentowi, a czego nie np. w przebiegu danego schorzenia. Błędnie wykonywane obowiązki zawodowe mogą doprowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia pacjentów, a nawet zagrożenia ich życia.

Czy kursy na dietetyka to dobre miejsce, by nabywać wiedzę?

Kursy dietetyczne to świetny pomysł zarówno dla osób już wykształconych w tej dziedzinie, jak i takich, które postanowiły się przekwalifikować. W ich toku nabędziesz wiedzę oraz umiejętności niezbędne do pracy. Jeżeli wybierzesz kursy online Polskiego Instytutu Dietetyki, będziesz mógł mieć pewność, że:

  • na zrealizowanie każdego zagadnienia przewidzianego w programie będziesz mieć wystarczającą ilość czasu;
  • otrzymasz zaświadczenie zgodne z wymogami MEiN, certyfikat o ukończeniu kursu, a także niezbędne kwalifikacje;
  • po 3-stopniowym kursie dietetyka będziesz mógł legalnie rozpocząć pracę w tym zawodzie dzięki otrzymanemu tytułowi i dyplomowi dietetyka
  • kurs będziesz mógł zrealizować w pełni przez Internet, co nie wymaga zbyt dużych nakładów czasu oraz środków finansowych – pozwala np. ograniczyć dojazdy, noclegi czy koszty wyżywienia w czasie zjazdów.

JUŻ DZIŚ ROZPOCZNIJ „KURS DIETETYKA” ONLINE NA PLATFORMIE DO NAUCZANIA E-LEARNINGOWEGO POLSKIEGO INSTYTUTU DIETETYKI!

Doskonalenie nabytej wiedzy

Kodeks postępowania dietetyka stworzony przez Polskie Towarzystwo Dietetyki opisuje wszystkie ważne etyczne zasady w dietetyce. Jedną z nich jest to, by nabytą wiedzę i umiejętności nieustannie doskonalić. Trzeba mieć na względzie to, że w XXI wieku świat bardzo szybko idzie do przodu – ma miejsce rozwój nauki i metod badawczych, aktualizacja niektórych informacji, dość szybko na rynku pojawiają się nowe produkty takie jak słodziki czy konserwanty, które można znaleźć w ogromnej ilości żywności. Dlatego też bardzo ważne jest, by „być na bieżąco” i móc w pewien sposób odnieść się do nowości czy zmieniających się zaleceń.

Działanie w zgodzie z wiedzą naukową i dobrem pacjenta

Wciąż można spotkać dietetyków, którzy formułują dla swoich pacjentów zalecenia, niemające żadnego pokrycia w aktualnej wiedzy i źródłach naukowych. Popularne są przykładowo diety sokowe, niepotrzebne wykluczenia dużych grup produktów z jadłospisu czy całkowite zrezygnowanie np. ze spożywania tłuszczy lub węglowodanów.

etyka dietetyka

Dietetyk w swojej pracy powinien zawsze kierować się dobrem pacjenta tj. dopasowywać dietę do zgłaszanych przez niego problemów, dolegliwości i chorób. Zupełnie inaczej będzie wyglądało żywienie osoby starszej z rozmaitymi problemami i wysokim cholesterolem, a zupełnie odmiennie np. kobiety w ciąży z insulinoopornością.

Inne zasady etyczne dietetyków

Warto pamiętać także o tym, że:

  • pacjent zawsze powinien mieć prawo do podejmowania decyzji dotyczących swojego żywienia;
  • dietetyk nie może współpracować z organizacjami i zakładami produkcyjnymi, których interesy są sprzeczne z interesami jego podopiecznych;
  • dietetyk nie powinien wykraczać w żaden sposób poza swoje kompetencje zawodowe, a w razie potrzeby powinien być skłonny do skierowania podopiecznego do odpowiedniego specjalisty.

Oprócz tego każdy dietetyk powinien postępować w swojej pracy zgodnie ze swoją wiedzą i sumieniem oraz przeciwdziałać praktykom, które zostały powszechnie uznane za szkodliwe.