Zaktualizowano dnia 9 stycznia 2024
Każdy dietetyk powinien postępować w zgodzie z pewnym zbiorem zasad, by nie krzywdzić swoich pacjentów. Musi mieć na względzie ich dobro oraz posiadać właściwe do pełnienia tego stanowiska kompetencje – w końcu bierze odpowiedzialność za zdrowie swoich pacjentów, a nienależyte wykonanie przez niego usługi czasami może mieć fatalne przełożenie na zdrowie podopiecznych, szczególnie jeżeli dotyczą ich rozmaite choroby czy dolegliwości. Dowiedz się, w zgodzie z jakimi zasadami powinien pracować każdy dietetyk.
Odpowiednie kwalifikacje i wystarczająca wiedza
Etyka dietetyka to podstawa, podobnie, jak odpowiednie kwalifikacje i wystarczająco szeroki zakres wiedzy. Zasadniczo nie ma znaczenia, czy nabędziesz potrzebną wiedzę i umiejętności w szkole policealnej, na studiach, czy kursach. Najważniejsze jest to, by być dobrze wykształconym i wiedzieć, co można zaproponować pacjentowi, a czego nie np. w przebiegu danego schorzenia. Błędnie wykonywane obowiązki zawodowe mogą doprowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia pacjentów, a nawet zagrożenia ich życia.
Czy kursy na dietetyka to dobre miejsce, by nabywać wiedzę?
Kursy dietetyczne to świetny pomysł zarówno dla osób już wykształconych w tej dziedzinie, jak i takich, które postanowiły się przekwalifikować. W ich toku nabędziesz wiedzę oraz umiejętności niezbędne do pracy. Jeżeli wybierzesz kursy online Polskiego Instytutu Dietetyki, będziesz mógł mieć pewność, że:
- na zrealizowanie każdego zagadnienia przewidzianego w programie będziesz mieć wystarczającą ilość czasu;
- otrzymasz zaświadczenie zgodne z wymogami MEiN, certyfikat o ukończeniu kursu, a także niezbędne kwalifikacje;
- po 3-stopniowym kursie dietetyka będziesz mógł legalnie rozpocząć pracę w tym zawodzie dzięki otrzymanemu tytułowi i dyplomowi dietetyka
- kurs będziesz mógł zrealizować w pełni przez Internet, co nie wymaga zbyt dużych nakładów czasu oraz środków finansowych – pozwala np. ograniczyć dojazdy, noclegi czy koszty wyżywienia w czasie zjazdów.
Doskonalenie nabytej wiedzy
Kodeks postępowania dietetyka stworzony przez Polskie Towarzystwo Dietetyki opisuje wszystkie ważne etyczne zasady w dietetyce. Jedną z nich jest to, by nabytą wiedzę i umiejętności nieustannie doskonalić. Trzeba mieć na względzie to, że w XXI wieku świat bardzo szybko idzie do przodu – ma miejsce rozwój nauki i metod badawczych, aktualizacja niektórych informacji, dość szybko na rynku pojawiają się nowe produkty takie jak słodziki czy konserwanty, które można znaleźć w ogromnej ilości żywności. Dlatego też bardzo ważne jest, by „być na bieżąco” i móc w pewien sposób odnieść się do nowości czy zmieniających się zaleceń.
Działanie w zgodzie z wiedzą naukową i dobrem pacjenta
Wciąż można spotkać dietetyków, którzy formułują dla swoich pacjentów zalecenia, niemające żadnego pokrycia w aktualnej wiedzy i źródłach naukowych. Popularne są przykładowo diety sokowe, niepotrzebne wykluczenia dużych grup produktów z jadłospisu czy całkowite zrezygnowanie np. ze spożywania tłuszczy lub węglowodanów.
Dietetyk w swojej pracy powinien zawsze kierować się dobrem pacjenta tj. dopasowywać dietę do zgłaszanych przez niego problemów, dolegliwości i chorób. Zupełnie inaczej będzie wyglądało żywienie osoby starszej z rozmaitymi problemami i wysokim cholesterolem, a zupełnie odmiennie np. kobiety w ciąży z insulinoopornością.
Inne zasady etyczne dietetyków
Warto pamiętać także o tym, że:
- pacjent zawsze powinien mieć prawo do podejmowania decyzji dotyczących swojego żywienia;
- dietetyk nie może współpracować z organizacjami i zakładami produkcyjnymi, których interesy są sprzeczne z interesami jego podopiecznych;
- dietetyk nie powinien wykraczać w żaden sposób poza swoje kompetencje zawodowe, a w razie potrzeby powinien być skłonny do skierowania podopiecznego do odpowiedniego specjalisty.
Oprócz tego każdy dietetyk powinien postępować w swojej pracy zgodnie ze swoją wiedzą i sumieniem oraz przeciwdziałać praktykom, które zostały powszechnie uznane za szkodliwe.