Czy intendent może pracować wyłącznie w placówkach oświatowych?

intendent kurs online

Zaktualizowano dnia 22 września 2025

Posiłki mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też odpowiednio przeprowadzony proces żywienia zbiorowego stanowi istotny punkt funkcjonowania różnego typu placówek. W związku z tym zatrudnia się intendenta. Kto to jest, jakie są jego zadania, a także gdzie może pracować – opisane zostanie w dalszej części artykułu.

Intendent – kto to?

Intendent to pracownik, którego zatrudnia się, aby zajmował się sprawami związanymi z żywnością. Oznacza to, że osoba ta jest odpowiedzialna za organizowane i realizację zaopatrzenia i artykułów spożywczych, a także prowadzenie gospodarki inwentarzowo-materiałowej. Czynności te zależne są od miejsca pracy intendenta i ustalonego tam zakresu zadań.

Osoba ta sprawuje także funkcję zarządczą, ponieważ ma obowiązek analizować oferty handlowe i wybierać najkorzystniejsze oraz dbać o odpowiednie sporządzanie zamówień zgodnie z potrzebami i jadłospisem. Ponadto praca intendenta polega na kontrolowaniu magazynów, jakości pożywienia, a także opracowywaniu rozliczeń finansowych.

Miejsca pracy intendenta

Najczęściej kojarzonym miejscem pracy intendenta jest szkoła. Jest to zgodne z prawdą, ponieważ taki pracownik jest potrzebny w każdej placówce oświatowej. Jednak nie jest to jedyny rodzaj obiektu, w którym może on znaleźć zatrudnienie. Intendenci potrzebni są w placówkach w zakresie: administracyjno-gospodarczym, zaopatrzeniowym, gastronomicznym i hotelowym

praca intendent

Oznacza to, że osoba odpowiedzialna za organizację żywienia może pracować w miejscach, gdzie organizowane jest żywienie zbiorowe, np. w hotelach, internatach, domach pomocy społecznej, a nawet na statkach.

Kurs dietetyki dla intendenta, czyli co osoba na tym stanowisku musi wiedzieć

W pracy intendenta wiedza z zakresu dietetyki jest niezbędna, ponieważ osoba na tym stanowisku układa jadłospisy. Dlatego też musi znać zasady żywienia różnych grup ludności zgodnie z założonymi normami oraz potrafić dobierać produkty dla osób zmagających się z nietolerancjami i alergiami. Ponadto powinien wiedzieć, jak ważna jest zbilansowana dieta, a także rozpoznawać błędy żywieniowe. 

Intendent ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo wydawanych posiłków, a także przechowywania produktów. W związku z tym opanowanie podstaw dietetyki jest obowiązkowe do tego, aby prawidłowo realizować powierzone zadania. Dodatkowo zaleca się, by stale doskonalić swoje kompetencje zawodowe lub samodzielnie poszerzać swoje umiejętności. W tym celu przydatny jest kurs dietetyki lub szkolenie dla intendenta.

Intendent kurs online

Polskiego Instytut Dietetyki oferuje Kurs Intendenta online, który umożliwia zdobycie wiedzy i umiejętności potrzebnych do podjęcia pracy w tym zawodzie. Dla przyszłego intendenta kurs online będzie rozwiązaniem, które pomoże mu połączyć swoje dotychczasowe obowiązki z kształceniem. Program tego szkolenia obejmuje informacje na temat roli tego specjalisty w zakładzie żywienia zbiorowego i reguł jego prowadzenia, podstaw dietetyki, a także przepisów i zasad bezpieczeństwa.

Intendent kurs online może wykonać za pośrednictwem platformy e-learningowej, na której znajdują się niezbędne materiały. Czas realizacji kształcenia zależy od indywidualnych możliwości i preferencji kursanta. Absolwent kursu otrzymuje dyplom intendenta wraz z tytułem oraz certyfikat w języku polskim i angielskim.

Należy podkreślić, w celu podjęcia pracy jako intendent należy zdobyć kwalifikacje dietetyka. W tym celu wymagany jest dyplom uprawniający do wykonywania zawodu dietetyka albo uzyskany status absolwenta technologii żywności, kierunkowych studiów wyższych, czy też dietetyki I lub II stopnia.