Zmiana nawyków żywieniowych i rezygnacja z ulubionych, choć niezdrowych potraw bywa trudna do realizacji i sforsowania przez dietetyków wobec swoich klientów. Dlatego, aby przekonać podopiecznych do przejścia na dietę lekkostrawną, warto zaproponować im nie tylko zdrowe, ale również pewne posiłki, które będą smaczne i zdrowe, a jednocześnie słodkie. Sprawdź, co słodkiego przy diecie lekkostrawnej można dodać do jadłospisu osób dbających o linię i zdrowe odżywianie oraz w jaki sposób przekonać pacjentów do przejścia na dietę lekkostrawną.
Czym jest dieta lekkostrawna i dla kogo to odpowiednia propozycja?
Dieta lekkostrawna określana bywa również jako łatwostrawna, co doskonale oddaje jej charakter. Ma na celu odciążenie układu pokarmowego i stanowi zdrową modyfikację tradycyjnej diety. Przyczynia się do poprawy pracy układu pokarmowego oraz konkretnych narządów. Wspomaga także łagodzenie dolegliwości i prowadzi do ogólnej poprawy stanu zdrowia i samopoczucia.
W diecie lekkostrawnej ważne jest ograniczenie produktów ostro przyprawionych, marynowanych czy wędzonych, które zalegają w żołądku stosunkowo dłużej niż np. produkty gotowane. Ogranicza to wzdęcia, występowanie zgagi i wspomaga regenerację. To idealna propozycja dla osób na wszelkich rekonwalescencjach, z problemami żołądkowymi z refluksem żołądkowo-jelitowym czy zespołem jelita drażliwego. Dieta lekkostrawna zalecana jest także osobom starszym, jak i tym, którzy chcą wysmuklić sylwetkę.
Czy można dodać do diety lekkostrawne słodycze?
Przejście na dietę lekkostrawną i trzymanie się jej zasad nie jest łatwe, zwłaszcza dla osób, które odżywiały się dotąd w sposób niezdrowy lub spożywały obfite posiłki pełne wysokoprzetworzonych produktów. Choć wśród podstawowych artykułów w diecie lekkostrawnej nie znajdują się typowe słodycze, nie oznacza to, że żadnego rodzaju słodkości nie mogą się znaleźć w takim jadłospisie. Należy jednak wybierać produkty, które charakteryzują się właściwym i zdrowym składem, bez dużej ilości cukru czy niezdrowego tłuszczu, np.owoce. Najpopularniejsze lekkostrawne przekąski to:
- kisiel domowy z sokiem owocowym;
- jogurt naturalny z dodatkiem miodu;
- przekąski zbożowe z owocami liofilizowanymi, bez dodatku cukru.
Co słodkiego przy diecie lekkostrawnej będzie dobrym wyborem?
Kwestia tego, które lekkostrawne słodycze można umieścić w jadłospisie, zależy w dużej mierze od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Jedno jest pewne – takie działanie jest kluczem dla ich wsparcia w walce ze złymi nawykami. Słodka przekąska pozwoli nieco zaspokoić chęć podjadania, a jednocześnie sprawi, że wdrażanie diety lekkostrawnej do codziennego planu dnia będzie znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Sprawdź także inne rodzaje diet, które powinien znać każdy dietetyk.
Co słodkiego przy diecie lekkostrawnej zaproponować jako dodatek do jadłospisu? Warto postawić tu np. na przekąski zbożowe i z dodatkiem owoców liofilizowanych bez cukru czy słodkości słodzone ksylitolem lub innymi naturalnymi zamiennikami cukru. Dobrym wyborem będą też domowe galaretki owocowe, a także różne przetwory owocowe, kompoty czy herbatniki bez cukru i glutenu. Inne lekkostrawne słodycze obejmują:
- musy owocowe, najlepiej z owoców o niskiej zawartości błonnika, jak banany czy jabłka;
- pieczone jabłka z cynamonem;
- ryż na mleku z musem owocowym lub liofilizowanymi owocami;
- biszkopty bez cukru i glutenu;
- niskosłodzone dżemy owocowe;
- desery na bazie mleka roślinnego, np. puddingi z tapioki.
Jakie ciasto przy diecie lekkostrawnej będzie dobrym wyborem?
Wśród słodkich produktów, które można okazjonalnie spożywać na diecie lekkostrawnej, znajdują się również wypieki. Jakie lekkostrawne słodycze w formie ciasta można zaproponować, będąc dietetykiem? Doskonale sprawdzi się w tym przypadku biszkopt z owocami, lekki sernik na zimno czy ciasto marchewkowe bez orzechów.
Osobom przebywającym na diecie lekkostrawnej warto wskazać sposoby modyfikowania przepisów na wypieki tak, aby były one lżejsze i zawierały mniej kalorii. Zamiast zwykłego cukru warto stosować naturalne słodziki i wybierać wersje przepisów z ograniczoną ilością tłuszczy. Dobrze jest też ograniczać zawartość tłuszczu w takich składnikach jak śmietana, jogurt czy mleko. Zamiast zwykłej mąki, można zastosować natomiast ich wersje bezglutenowe.
Nie zwlekaj, wybierz kurs!
Aby w pełni poznać tajniki diety lekkostrawnej i możliwych słodyczy dopuszczalnych w takim sposobie odżywiania, a także pomóc osobom z różnymi schorzeniami poprawić swój stan zdrowia, warto wybrać „Kurs Dietetyki Klinicznej” dostępny na platformie dydaktycznej Polskiego Instytutu Dietetyki. Kurs jest zgodny z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki, Ustawą o prawie oświatowym oraz Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Absolwent otrzymuje dokumentację zgodną z wymogami MEiN, certyfikat w języku polskim i języku angielskim. Dzięki uzyskanej akredytacji uczelni wyższej możliwe jest także uzyskanie dodatkowej dokumentacji wydawanej przez uczelnie w postaci świadectwa ukończenia kursu i dyplomu w skórzanej oprawie. Do Kursu Dietetyki Klinicznej mogą przystąpić osoby, które ukończyły 18 rok życia, wówczas po jego ukończeniu będą mogły się tytułować specjalistą ds. dietetyki klinicznej. Natomiast osoby, które posiadają już tytuł dietetyka, po ukończeniu kursu zostają dietetykiem klinicznym. Kursy są również dostępne na stronie pid.edu.pl.