Dotacje dla bezrobotnych
Dotacje dla firm

Poznaj naszą kadrę

Wykładowcami Polskiego Instytutu Dietetyki są uznani w Polsce i za granicą specjaliści, którzy prowadzą interdyscyplinarne badania w obszarze dietetyki, sportu i psychologii. Sukcesy koordynowanych przez nich badań przyczyniły się do dynamicznego rozwoju wiedzy i usprawnienia wielu procesów. Ich wiedza oraz wieloletnie doświadczenie umożliwiają przekazywanie studentom kompleksowej wiedzy z zakresu kluczowych dla zrozumienia tematu dziedzin. W skład kadry wchodzą również czynni zawodowo specjaliści z licznymi sukcesami w branży, co pozwala precyzyjnie dopasować program nauczania w PID do realiów rynku.

portret
X

Profesor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wykładowczyni akademicka z doświadczeniem w zaresie żywienia i psychodietetyki.

Praktykę zdobywała jako dietetyczka w centrach medycznych. Recenzentka polskich i zagranicznych czasopism naukowych, przewodnicząca wrocławskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka ponad 230 publikacji i uczestniczka wielu projektów badawczych oraz szkoleń branżowych.

prof. dr hab. Monika Bronkowska
portret
X

Doktor habilitowana nauk rolniczych, profesor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, magister inżynier techniki rolniczej. 
Wieloletnia wykładowczyni akademicka, autorka licznych publikacji i monografii. Specjalistka w zakresie agrotechniki, przechowalnictwa i suszarnictwa surowców żywnościowych, bezpieczeństwa żywności oraz jakości produktów. Członkini towarzystw naukowych, odznaczona m.in. Srebrnym Krzyżem Zasługi i Medalem Komisji Edukacji Narodowej.


dr hab. Barbara Krzysztofik
portret
X

Doktor habilitowana nauk medycznych w zakresie biologii medycznej, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wykładowczyni i promotorka prac magisterskich oraz doktorskich, recenzentka czasopism naukowych.

Autorka ponad 100 publikacji dotyczących m.in. lekooporności, aktywności związków przeciwdrobnoustrojowych, biologicznych mechanizmów depresji i fizjoterapii. Współpracuje z ośrodkami krajowymi i zagranicznymi, uczestniczka licznych konferencji.

dr hab. Monika Sienkiewicz
portret
X

Uzyskała tytuł doktora nauk o kulturze fizycznej na Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu.
Ekspert w zakresie teorii treningu sportowego. Wykwalifikowany wykładowca i autorka publikacji naukowych oraz artykułów dla czasopism branżowych.
Posiada wieloletnie doświadczenie jako zawodniczka kick-boxingu i MMA. Otrzymała m.in. tytuł mistrzowski FEN w wadze piórkowej.

dr Róża Gumienna
portret
X

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka i trenerka personalna. Od siedmiu lat prowadzi profil na Instagramie, na którym dzieli się merytoryczną wiedzą z zakresu odżywiania, zdrowego stylu życia oraz treningu.

Ukończyła szkolenie z zakresu dietetyki i suplementacji w sporcie w Wyższej Szkole Trenerskiej, uczestniczyła w seminarium dotyczącym procesu kształtowania sylwetki i dbania o zdrowie kobiet. Brała udział w treningach zorientowanych na neurochemii, odżywianiu i suplementacji.

Monika Michalak
portret
X

Doktor nauk biologicznych w zakresie biologii medycznej, absolwent Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Doradca psychodietetyczny, trener mentalny i promotor zdrowia. Studiował zdrowie publiczne m.in. w Poznaniu, Maastricht, Tilburgu, Gottingen i Galway.
Specjalista w dziedzinie neurobiologii. Absolwent licznych kursów z life coachingu i dietetyki, od lat praktykuje trening mentalny, coaching transformacyjny i poradnictwo zdrowotne.


dr Adam Adamek
portret
X

Doktor nauk biologicznych na Uniwersytecie Jagiellońskim, absolwentka studiów magisterskich na kierunku Biologia.

Zdobywała doświadczenie zawodowe, prowadząc zajęcia dydaktyczne z biologii, chemii i fizyki, a także świadcząc inne usługi edukacyjne i organizując kursy przygotowujące do egzaminu dojrzałości. Autorka zadań maturalnych z biologii.

dr Monika Beszczyńska-Padło
portret
X

Ukończyła Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu z tytułem doktora nauk rolniczych oraz liczne kierunki i kursy m.in. technologia żywności i żywienia człowieka, psychodietetyka, komunikacja interpersonalna. Wieloletnia wykładowczyni akademicka w zakresie żywienia, dietetyki i bezpieczeństwa żywności. Twórczyni licznych treści naukowych związanych z tematyką medycyny sportowej, biotechnologii żywności i żywieniem człowieka. Uczestniczka ogólnopolskich międzynarodowych konferencji naukowych.

dr Anna Broniecka
portret
X

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka ze specjalnością: żywienie człowieka, a także Szkoły Trenerów w Łodzi. Stworzyła wiele programów szkoleniowych, kampanii edukacyjnych, wykładów oraz publikacji w zakresie żywienia. Wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Prelegentka konferencji poświęconych tematyce zdrowotnej. Specjalizuje się m.in.: w dietetyce, zdrowiu i poradnictwie żywieniowym.

dr Ewa Chojnowska
portret
X

Współpracowała między innymi z krakowskim Szpitalem Zakonu Bonifratrów św. Jana Grandego i Uniwersytetem Jagiellońskim, którego jest absolwentką. W swojej karierze zawodowej postawiła również na studia podyplomowe, w tym: komunikację w biznesie, zarządzanie zasobami ludzkimi czy prawo pracy. Wykładała problematykę związaną ze startem na rynku pracy, zdrowiem publicznym, opieką domową nad ciężko chorym, pielęgniarstwem internistycznym oraz neurologicznym, a także dietetyką.

dr Małgorzata Chrobak
portret
X

Doktor nauk medycznych, specjalistka w biochemii medycznej, dietetyce zdrowotnej i sportowej. Absolwentka biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego i University Medical Center Groningen, ukończyła także studia podyplomowe z żywienia człowieka.

Kierowniczka Katedry Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej oraz wieloletnia wykładowczyni akademicka. Ekspertka w doradztwie żywieniowym osób aktywnych i pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi, schorzeniami hormonalnymi i metabolicznymi. 

dr Magdalena Golachowska
portret
X

Specjalista w kwestii żywienia człowieka i antropologii fizycznej. Wieloletni wykładowca akademicki, badacz oraz dydaktyk. Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie z tytułem doktora nauk o kulturze fizycznej. Jest autorem licznych konserwatoriów, publikacji, jak i wykładów, a zawodowo skupia się na problemie odżywiania człowieka ze względu na płeć, wiek, aktywność fizyczną, jak również stan fizjologiczny, w którego skład wchodzą ciąża oraz laktacja.

dr Jerzy Eksterowicz
portret
X

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu. Doktor nauk medycznych i magister dietetyki. Ukończyła studia podyplomowe z zakresu przygotowania pedagogicznego oraz liczne kursy zawodowe. Ekspert w zakresie żywienia człowieka, doświadczony wykładowca akademicki, wieloletni dietetyk i autorka publikacji naukowych oraz warsztatów. Uczestniczyła w zagranicznym stażu na Saarland University.

dr Małgorzata Jamka
portret
X

Ukończyła Uniwersytet Przyrodniczy oraz Uniwersytet Medyczny w Poznaniu z tytułem doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu.
Czynna zawodowo dietetyk, redaktor artykułów naukowych, doświadczona wykładowczyni akademicka. Współtwórczyni polskich i zagranicznych projektów dydaktyczno-zawodowych we współpracy m.in. z Ministerstwem Zdrowia. Aktywna uczestniczka konferencji związanych ze zdrowiem, koordynatorka licznych przedsięwzięć społecznych związanych z opieką paliatywną, jak Hospicjum Domowe.

dr Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz
portret
X

Doktor nauk o kulturze fizycznej. Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.
Wykładowczyni akademicka z ponad dwudziestoletnim stażem zawodowym. Trenerka nordic walking oraz II klasy w piłce ręcznej, instruktorka koszykówki, pływania i aerobiku. Prowadzi własną działalność gospodarczą skupioną na wsparciu kobiet w zakresie wyrabiania nawyku regularnej aktywności fizycznej, organizowaniu i prowadzeniu zajęć ruchowych oraz edukacji ruchowej.

dr Agnieszka Przyszlak
portret
X

Doktor w dziedzinie nauk o zdrowiu, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Wykładowczyni akademicka z kilkuletnim stażem. Doświadczenie zdobywała jako laborantka, specjalistka naukowo-techniczna na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku – Centrum Medycyny Doświadczalnej, obecnie w Zakładzie Farmakologii Doświadczalnej. Wiedzę poszerzała poprzez udział w szkoleniach, między innymi z zakresu ziołolecznictwa czy dobrej praktyki laboratoryjnej.

dr Diana Sawicka
portret
X

Ukończyła Akademię Wychowania Fizycznego w Poznaniu z tytułem doktora nauk o kulturze fizycznej i studia podyplomowe w dyscyplinie pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej oraz trenera sportu. Wykwalifikowana wykładowczyni akademicka. Specjalistka w zakresie dietetyki, psychodietetyki oraz wychowania fizycznego. Twórczyni treści dydaktycznych i naukowych. Naukowo i badawczo koncentruje się na tematach związanych z psychopedagogiką, psychodietetyką oraz kształtowaniem nawyków ruchowych i żywieniowych.

dr Mariola Radzińska
portret
X

Doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu, absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu oraz studiów podyplomowych z zarządzania jakością na Uniwersytecie Przyrodniczym. Certyfikowana asystentka i audytorka systemów zarządzania jakością i HACCP, członkini Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Doświadczenie zdobywała m.in. jako edukatorka żywieniowa oraz dietetyczka.

dr Dagmara Woźniak
portret
X

Ukończył Uniwersytet Wrocławski na dwóch wydziałach (Wydział Nauk Społecznych i Wydział Zarządzania i Marketingu), w którym uzyskał tytuł doktora nauk społecznych w dziedzinie socjologii. Ekspert w zakresie komunikacji, BHP i psychologicznych aspektów zarządzania. Swoje doświadczenie zdobywał, pracując m.in. w charakterze dyrektora i managera w branży hotelowej. Prowadzi liczne konferencje w kraju i za granicą. Jest autorem wielu artykułów, szkoleniowcem w branży BHP oraz wykładowcą akademickim.

dr Dariusz Socha
portret
X

Absolwentka Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu na kierunkach Zarządzanie i Inżynieria Produkcji oraz Zarządzanie.

Doświadczenie zdobywała w administracji publicznej i branży telekomunikacyjnej, obecnie pracuje jako konsultantka w międzynarodowej firmie outsourcingowej. Specjalizuje się w automatyzacji procesów biznesowych, komunikacji i zarządzaniu doświadczeniem klienta. Posiada certyfikaty m.in. Inspire Designer, Inspire Automation i Six Sigma.


mgr inż. Patrycja Korycka
portret
X

Czynna dietetyk i dydaktyk dysponująca różnorodnym doświadczeniem zawodowym. Tytuł magistra inżyniera zdobyła na krakowskim Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja. Ukończyła studia podyplomowe z dziedzin psychodietetyki oraz żywienia i suplementacji osób aktywnych fizycznie, dysponuje również certyfikatami z kursów specjalistycznych I i II stopnia. Twórczyni szkoleń żywieniowych i dietocoachingowych, a także warsztatów dla osób starszych.

mgr inż. Mariola Chicewicz-Natanek
portret
X

Magister Kosmetologii w obszarze nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Posiada dyplom z zakresu przygotowania pedagogicznego, zdobytego w Wyższej Szkole Nauk Pedagogicznych.

Wykładowczyni akademicka z kilkuletnim stażem zawodom. Doświadczenie zdobywała jako kosmetolog oraz podolog w wielu salonach kosmetycznych. Prowadziła specjalistyczne szkolenia z zakresu podologii, ortonyksji i dziedzin pokrewnych.

mgr Małgorzata Androsiuk
portret
X

Ukończyła Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu z tytułem magistra inżyniera technologii żywności i żywienia człowieka. Wykwalifikowana psychodietetyk, technik żywności, wieloletni dietetyk, doradca i edukator żywieniowy oraz dydaktyk-praktyk. Autorka i organizatorka cyklów szkoleń dla dzieci, młodzieży, dorosłych – indywidualnych oraz biznesowych. Twórczyni licznej literatury naukowej, w tym artykułów i publikacji w periodykach. Aktywna uczestniczka ogólnopolskich konferencji naukowych.

mgr inż. Joanna Markowska
portret
X

Magister psychologii i pedagogiki, absolwent Wyższej Szkoły Humanistycznej w Lesznie oraz Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Ukończył studia podyplomowe z zakresu psychologii transportu w Wyższej Szkole Biznesu w Nowym Sączu.

Wykładowca akademicki z kilkuletnim stażem. Doświadczenie zawodowe zdobywał jako nauczyciel i psycholog w Zespole Szkoł Rolniczo-Budowlanych w Lesznie oraz jednej z tamtejszych szkół podstawowych. Obecnie właściciel i psycholog prywatnego gabinetu psychologicznego.

mgr Norbert Chmielewski
portret
X

Ukończyła technologię żywności i żywienia z tytułem magistra inżyniera oraz liczne studia podyplomowe w zakresie m.in. Poradnictwa żywieniowego i dietetycznego oraz Psychodietetyki. Absolwentka wielu kursów dot. planowania i organizacji. Dietetyk-praktyk, twórczyni oraz menedżer warsztatów kulinarnych. Organizatorka autorskich szkoleń związanych z technologią gastronomiczną, technikami kulinarnymi, poradnictwem dietetycznym i zasadami żywienia człowieka. Prelegentka konferencji naukowych.

mgr inż. Dorota Olanin-Reszka
portret
X

Magister kosmetologii, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Posiadaczka dyplomu z zakresu e-marketingu, zdobytego w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.

Wykładowczyni akademicka z kilkuletnim stażem zawodowym. Doświadczenie zdobywała jako kosmetolog i manager w jednym z salonów kosmetycznych w Katowicach. Autorka wielu publikacji naukowych.

mgr Wioleta Faruga-Lewicka
portret
X

Magister Dietetyki, absolwentka Bydgoskiej Szkoły Wyższej. Posiadaczka dyplomu z zakresu przygotowania pedagogicznego, uzyskanego w Wyższej Szkole Demokracji.

Wykładowczyni akademicka z kilkuletnim doświadczeniem. Doświadczenie zdobywała jako dietetyk czy specjalista ds. sprzedaży. Wiedzę poszerzała poprzez udział w licznych kursach i szkoleniach.

mgr Milena Grzybowska
portret
X

Ukończyła Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie z tytułem magistra dietetyki. Członkini koła naukowego przy Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Jagiellońskiego. Wykwalifikowany dietetyk-praktyk, doświadczona wykładowczyni akademicka, dietcoach i szkoleniowiec. Twórczyni wielu szkoleń oraz warsztatów edukacyjnych i żywieniowych oraz literatury naukowej w zakresie żywności i żywienia. Prelegentka i uczestniczka ogólnopolskich konferencji naukowych.

mgr Joanna Dudek
portret
X

Absolwentka kierunków Bioinżynieria Produkcji Żywności oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Doświadczenie zawodowe zdobywała jako dietetyk, specjalistka ds. dokumentacji HACCP, technolog, kontroler i specjalista ds. jakości w spółkach branży gastronomicznej i cukierniczej. Ukończyła kurs audytora wewnętrznego systemu ISO 9001:2015.

mgr Natalia Gut
portret
X

Absolwentka kierunku Psychologia pozytywna w praktyce, trenerka umiejętności psychospołecznych. Posiadaczka certyfikatów z zakresu profesjonalnych prezentacji multimedialnych, retoryki publicznej, coachingu zespołowego i indywidualnego oraz superwizji trenerskiej.

Doświadczenie zawodowe zdobywała między innymi jako trener wewnętrzny w jednej z polskich spółek akcyjnych czy specjalistka ds. szkoleń. Autorka projektów szkoleniowo-rozwojowych, realizatorka szkoleń i koordynatorka zespołów.

mgr Ewelina Klepczyńska
portret
X

Uzyskała tytuł magistra wychowania fizycznego ze specjalizacją wychowanie fizyczne specjalne na Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu.
Wykwalifikowany wykładowca akademicki i trener personalny z bogatym doświadczeniem. Certyfikowany trener pływania, nordic walkingu i aerobiku.
Posiada kwalifikacje pedagogiczne jako nauczycielka wychowania fizycznego i instruktorka ćwiczeń korekcyjnych na uczelniach wyższych i w szkołach oraz wychowawca na koloniach dla dzieci.

mgr Ewa Frąckowiak
portret
X

Magister z zakresu pedagogiki, absolwentka Wyższej Szkoły Pedagogicznej. Posiada dyplomy z zakresu dietetyki i planowania żywienia oraz managementu ochrony zdrowia.

Wykładowczyni akademicka z kilkuletnim stażem. Doświadczenie zdobywała jako szkoleniowiec w zakresie dietetyki sportowej, dietetyk sportowy. Wiedzę poszerzała podczas udziału w licznych kursach. Autorka wielu publikacji naukowych.

mgr Justyna Mizera
portret
X

Wyróżniona Grantem Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii wykładowczyni akademicka ukierunkowana na dietetykę oraz żywienie. Obecnie w trakcie doktoratu realizowanego na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym w Zakładzie Biochemii Żywienia. Doświadczenie kliniczne zdobywa, prowadząc aktywną współpracę ze specjalistycznymi gabinetami lekarskimi oraz dietetycznymi. Absolwentka szkoleń z dziedzin dietetyki seniorów, żywienia niemowląt czy dietetyki sportowej.

mgr Katarzyna Gładyś
portret
X

Magister technologii żywności i żywienia człowieka ze specjalnością Biotechnologia mleka. Ekspert dietetyki i dietoterapii między innymi w zakresie diet wegetariańskich i wegańskich.
Doświadczenie zawodowe zdobywała jako laborantka w akredytowanym laboratorium mikrobiologicznym, podczas praktyk studenckich w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koninie, a także kontroler jakości diet pudełkowych w agencji cateringowej.

mgr Anna Pawlak
portret
X

Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, gdzie uzyskała tytuł magistra wychowania fizycznego o specjalności trener II stopnia kulturystyki. Na Uniwersytecie Wrocławskim ukończyła ponadto studia podyplomowe dziennikarstwo i public relations o specjalności dziennikarstwo sportowe.
Wykładowca akademicki, doświadczony trener i dietetyk. Współpracownik Ministerstwa Obrony Narodowej i szkoleniowiec w dziedzinie well-being, dietetyki oraz zachowania dobrej kondycji i samopoczucia.

mgr Małgorzata Refcio
portret
X

Ukończyła Uniwersytet Medyczny Karola Marcinkowskiego w Poznaniu z tytułem magistra dietetyki. Obecnie w toku studiów doktoranckich. Utworzyła własną klinikę dietetyczną. Autorytet w zakresie żywienia, wykwalifikowana wykładowczyni akademicka. Autorka szkoleń i warsztatów dla szkół, firm i osób prywatnych. Aktywnie współpracuje z lekarzami i pacjentami w dziedzinie poradnictwa dietetycznego. Twórczyni wielu treści naukowych, publikacji i artykułów. Uczestniczka licznych konferencji naukowych.

mgr Anna Rychter
portret
X

Absolwentka studiów medycznych na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, wieloletnia wolontariuszka ogólnopolskiej kampanii edukacyjno-informacyjnej z zakresu onkologii.

Doświadczenie zdobywała na zagranicznych praktykach studenckich w Austrii oraz na Węgrzech. Laureatka nagród za prace oryginalne na międzynarodowych konferencjach studenckich.

mgr Paula Walczak
portret
X

Ukończył Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu z tytułem magistra dietetyki. Obecnie w toku studiów doktoranckich z zakresu nauk medycznych. Doświadczony szkoleniowiec, wykwalifikowany wykładowca akademicki, redaktor merytoryczny i naukowy, dietetyk sportowy oraz trener personalny. Absolwent licznych warsztatów, obozów i kursów w tematyce suplementacji, aktywności fizycznej i żywienia. Twórca wielu publikacji w magazynach popularnych, naukowych oraz na portalach internetowych.

mgr Paweł Szewczyk
portret
X

Ukończyła Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu z tytułem magistra biologii stosowanej, studia podyplomowe na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej z zakresu psychopedagogiki oraz liczne szkolenia. Doświadczona dietetyk, dydaktyk-praktyk, wykwalifikowana wykładowczyni akademicka. Specjalizuje się w dziedzinie psychodietetyki. Autorka wielu treści naukowych, szkoleń i warsztatów. Wraz z Instytutem Psychodietetyki współorganizowała projekty i konsultacje dotyczące żywienia i psychologii jedzenia.

mgr Małgorzata Talaga-Duma