Układanie diet w chorobach endokrynnych

dieta w hashimoto

To, w jaki sposób się odżywiamy, ma wpływ nie tylko na kondycję ciała, ale także na to, jak funkcjonuje cały organizm. Ponadto odpowiednio opracowany plan żywieniowy może być sposobem zapobiegania pewnych schorzeń lub zmniejszenia ich dolegliwości.  W związku z tym w zaburzeniach układu endokrynnego np. chorobach tarczycy niezbędna jest wizyta u dietetyka specjalizującego się w leczeniu tych zaburzeń. Dzięki temu dieta w Hashimoto lub w innych problemach zdrowotnych przyniesie oczekiwane rezultaty.

Czym są zaburzenia układu endokrynnego?

Układ endokrynny (układ hormonalny, układ dokrewny) to zespół gruczołów biorący udział wspólnie z układem nerwowym i odpornościowym w regulacji czynności poszczególnych narządów. Odbywa się to za pośrednictwem hormonów. Jeżeli organizm utrzymuje równowagę w swoim środowisku pomimo zachodzących zmian, stan ten określany jest jako homeostaza. Jest ona kontrolowana przez układ dokrewny i umożliwia komunikację międzykomórkową za pomocą hormonów. 

W związku z tym, jeśli hormony nie funkcjonują prawidłowo, mamy do czynienia z zaburzeniami układu endokrynnego. Do jednych z najczęściej występujących schorzeń endokrynologicznych zalicza się zaburzenia tarczycy występujące w postaci nadczynności lub niedoczynności (choroba Gravesa-Basedowa i Hashimoto) tego gruczołu. Dlatego też na nich skupimy się w dalszej części artykułu.

Do kogo zgłosić się w przypadku zaburzeń układu endokrynnego?

W przypadku wystąpienia zaburzeń układu endokrynnego należy zgłosić się do endokrynologa. Jest to lekarz, który specjalizuje się w leczeniu tego typu schorzeń. Ponadto w celu poprawy komfortu życia oraz zmniejszenia ryzyka powikłań warto zastosować terapię żywieniową. Dieta w niedoczynności tarczycy lub nadczynności może pomóc ustabilizować stan zdrowia pacjenta. Jednak powinna być ona opracowana przez dietetyka specjalizującego się w dietoterapii osób z zaburzeniami układu endokrynnego.

Dieta w nadczynności tarczycy i niedoczynności

Układając plan żywieniowy w chorobach endokrynnych, nie tylko w diecie w nadczynności i niedoczynności tarczycy, powinno zadbać się o to, aby była ona prawidłowo zbilansowana. W tym celu należy uwzględnić indywidualne potrzeby i preferencje osoby chorej. Może być tak, że poza planem żywieniowym dostarczenie wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych, będzie wymagało suplementacji. Dlatego też układaniem diety w Hashimoto i nie tylko powinien zajmować się dietetyk.

Choroby tarczycy – dietetyk wobec tego wyzwania

Chociaż niedoczynność i nadczynność to najczęściej występujące choroby tarczycy, dietetyk – zajmujący się układaniem terapii żywieniowej w tych zaburzeniach – powinien znać się także na innych zaburzeniach endokrynnych. Dlatego wymaga się od niego dodatkowo zdobycia specjalistycznej wiedzy w tym zakresie.

dieta w hashimoto

Dzięki temu podejdzie do swojego pacjenta w sposób holistyczny i dobierze dla niego sposób żywienia dopasowany do jego indywidualnych potrzeb i możliwości. Ponadto w chorobach tarczycy dietetyk musi również uwzględnić to, że osoba chora będzie potrzebowała odpowiedniej suplementacji, a także wziąć pod uwagę możliwość interakcji żywności z lekami, które przepisał endokrynolog. 

Kurs Specjalisty ds. leczenia zaburzeń endokrynnych

Kurs Specjalisty ds. leczenia zaburzeń endokrynnych oferowany przez Polski Instytut Dietetyki umożliwia uczestnikowi zdobycie wiedzy niezbędnej do układania diet w chorobach endokrynnych. Podczas szkolenia pozna on charakterystykę procesów metabolicznych i budowy ludzkiego ciała, podstawy endokrynologii, a także zalecenia wobec diety w niedoczynności tarczycy, zespole policystycznych jajników, insulinooporności i nie tylko.

Warto dodać, że absolwent kursu otrzymuje zaświadczenie w języku polskim i angielskim o ukończeniu szkolenia, który potwierdza zdobytą wiedzę i umiejętności z zakresu dietetyki ds. leczenia zaburzeń endokrynnych. Jednak w celu podjęcia pracy jako dietetyk, wymagany jest dyplom uprawniający do wykonywania tego zawodu albo uzyskany status absolwenta technologii żywności, kierunkowych studiów wyższych lub ukończony 3-stopniowy kurs dietetyki udostępniony w ofercie naszej Instytucji.