Zaktualizowano dnia 26 stycznia 2024
Konsultacje dietetyczne u różnych dietetyków mogą przebiegać w całkowicie inny sposób. W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci metody, których możesz oczekiwać od swojego dietetyka lub (jeżeli jesteś dietetykiem) wprowadzać do pracy ze swoimi klientami. Dowiedz się, jak dietetyk może współpracować z pacjentem.
Co warto wiedzieć o współpracy z dietetykiem?
Porada dietetyczna to coś, na co powinien skusić się dosłownie każdy, niezależnie od wieku, wagi i nawyków żywieniowych. Kontrola aktualnego sposobu żywienia, jeżeli ten nie jest doskonały, może w przyszłości zaoszczędzić ogromu zmartwień i kosztów w przypadku, gdy pojawią się choroby dietozależne i cywilizacyjne, które – przypomnijmy, dotykają odpowiednio nawet 1/3 społeczeństwa i są przyczyną 65% zgonów.
Ile kosztuje konsultacja dietetyczna? Zwykle koszt wizyty waha się w okolicach dwustu złotych, jednak w praktyce w zależności od tego, co będzie celem wizyty może to być od 80 do nawet 500 złotych. Najtańsze będą porady czy wykonanie analizy składu ciała, natomiast najwięcej zapłacimy za układanie złożonych diet wykluczających na długi okres czasu. W jaki sposób dietetyk powinien współpracować z pacjentem? Dowiesz się tego z dalszych części tekstu!
Produkty, które lubi i stosuje pacjent
Jeżeli osoba zgłaszająca się do dietetyka na co dzień praktykuje dietę bardzo tradycyjną tj. kanapki lub jajka na śniadanie a na obiad np. schabowy z ziemniakami i mizerią, prawdopodobnie nie będzie zachwycona, kiedy dietetyk zaproponuje dietę składającą się z superfoods takich jak awokado, bataty, nasiona chia i jagody acai. W pracy dietetyka bardzo ważna jest elastyczność i uwzględnianie w jadłospisie produktów, które pacjent zna i lubi.
Brak drastycznych i nagłych zmian
Z poprzednim punktem wiąże się także zasada, by nie wprowadzać u pacjentów nagłych zmian o 180 stopni. Jeżeli pacjent do tej pory jadł słodycze i niezdrowe przekąski każdego dnia, zamiana ich na sałatkę z rybą prawdopodobnie nie będzie najlepszym wyborem. Warto zatem wprowadzać małe zmiany np. zamienić popularne słodkie batoniki na batony białkowe, zaproponować kolorowe, słodkie smoothie, krakersy czas od czasu czy zdrowszą alternatywę dla pizzy. Dzięki temu dieta nie będzie trudna do utrzymania!
Ilość posiłków dopasowana do stylu życia
Ilość posiłków i czas ich przygotowania muszą być dostosowane do stylu życia osoby, która przychodzi po pomoc. Jeśli pacjent do tej pory jadł 3 posiłki, prawdopodobnie nie warto zmieniać tego nawyku i proponować mu 5 posiłków. Osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie sobie jedzenia powinny zostać zapoznane z założeniami tzw. meal prep czy daniami jednogarnkowymi.
Zasada 80/20
Zasada 80/20 w żywieniu może być realizowana każdego dnia, tygodnia lub miesiąca. Polega na tym, że 80% żywności jest zdrowa i dobrze zbilansowana, natomiast pozostałe 20% kaloryczności można spożytkować na dietetyczne przyjemności. Dzięki temu odciąża się psychikę, a także dba o to, by na diecie nie rezygnować z ulubionych ciastek, batoników czy płatków śniadaniowych!
Kursy dietetyczne w Polskim Instytucie Dietetyki
W Polskim Instytucie Dietetyki możesz ukończyć „Kurs Dietetyki Podstawowy”, w którego toku dowiesz się, w jaki sposób powinno wyglądać żywienie dorosłego człowieka. Nauczysz się komponować dobrze zbilansowane diety, a także poznasz zwyczaje żywieniowe Polaków. Po ukończeniu kursu otrzymasz dokumentację zgodną z wymogami MEiN oraz certyfikat w języku polskim i angielskim. Kurs może być wstępem do kursu dietetyki na poziomie zaawansowanym i późniejszego zdobycia tytułu dietetyka oraz prawa do wykonywania zawodu.
Po co wizyta u dietetyka?
Na wizycie u dietetyka można dowiedzieć się, jak schudnąć czy przybrać na wadze, a także jak zadbać o swoje zdrowie. Dietetyk może skorygować aktualny jadłospis lub ułożyć dietę, która sprawi, że będziesz czuł się dobrze w swoim ciele.
Jak wygląda współpraca z dietetykiem?
Niemal każdą pierwszą wizytę rozpoczyna wywiad dietetyczny. W późniejszym czasie dietetyk może przeprowadzić analizę składu ciała, policzyć zapotrzebowanie oraz BMI i zaproponować rozpisanie diety lub konsultacje żywieniowe.
Czy praca dietetyka jest opłacalna?
Praca dietetyka jest nie tylko opłacalna pod względem finansowym, ale również niezwykle satysfakcjonująca! Można w niej pomagać pacjentom wychodzić z otyłości i osiągać swoje cele sylwetkowe, a także dbać o zdrowy styl życia!