Jaki olej do smażenia ? – fakty, które powinien znać każdy dietetyk

najlepsze-oleje-do-smazenia

Olej to jeden z podstawowych składników w kuchni. Nie tylko nadaje smaku potrawom, ale również odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki lipidowej organizmu. Wybór odpowiedniego produktu znacząco wpływa na wartości odżywcze posiłków, które spożywamy. Dla dietetyka, zrozumienie właściwości olejów do smażenia jest niezwykle istotne, aby móc w świadomy sposób dostosować właściwą dietę do indywidualnych potrzeb.

Jaki olej do smażenia – kryteria wyboru

Tłuszcze różnią się między sobą składem oraz odpornością na utlenianie, co determinuje ich użycie do różnych technik kulinarnych. Jednym z głównych kryteriów, które warto wziąć pod uwagę, jest punkt dymienia, czyli temperatura, przy której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać rakotwórcze substancje. Oleje o wysokim punkcie dymienia są stabilniejsze podczas smażenia w wysokich temperaturach, dzięki czemu są bezpieczniejsze i zdrowsze.

Kolejnym istotnym aspektem, który wpływa na to, jaki olej do smażenia wybrać jest jego skład i proporcje kwasów tłuszczowych. Jednonienasycone są korzystniejsze dla zdrowia, wspierają prawidłowy poziom cholesterolu i ogólny metabolizm lipidów. W przeciwieństwie do nich, produkty o wysokiej zawartości kwasów wielonienasyconych są mniej stabilne termicznie i nie nadają się do smażenia.

JEŚLI CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ, JAK WYPRACOWAĆ ŚWIADOME NAWYKI ŻYWIENIOWE U NAJMŁODSZYCH WYBIERZ “KURS INTENDENTA ONLINE”!

Najlepsze oleje do smażenia

W sklepach znajdziemy szeroki wybór olejów, które różnią się smakiem, a także właściwościami termicznymi i odżywczymi. Najlepsze oleje do smażenia powinny charakteryzować się wysokim punktem dymienia oraz korzystnym profilem tłuszczów. Do najczęściej rekomendowanych należą:

  • olej rzepakowy – jest uważany za jeden z najlepszych olejów do smażenia. Ma wysoki punkt dymienia, neutralny smak i dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. To świetny wybór dla osób, które dbają o zdrowie serca;
  • olej słonecznikowy – posiada duże stężenie kwasów oleinowych, które są odporne na działanie wysokiej temperatury;
  • olej z orzeszków ziemnych (arachidowy) – charakteryzuje się bardzo wysokim punktem dymienia, co sprawia, że jest doskonały do głębokiego smażenia. Dodatkowo ma subtelny i orzechowy aromat;
  • olej kokosowy – to popularny wybór ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odporne na utlenianie. 

Równowaga lipidowa w organizmie zapobiega rozwojowi otyłości i innych chorób cywilizacyjnych. Zajrzyj i dowiedz się jak im zapobiegać

Najzdrowsze oleje do smażenia – które wybrać?

Wybór odpowiedniego oleju do codziennej diety w znaczący sposób wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. W zależności od techniki smażenia i temperatury należy dostosować rodzaj produktu, tak, aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale także było zdrowe.

Do głębokiego smażenia najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło klarowane. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Olej kokosowy jest stabilny termicznie i odporny na utlenianie. Zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. 

jaki-olej-do-smazenia

Natomiast, jeśli chodzi o najzdrowsze oleje do smażenia płytkiego, dobrze sprawdzi się olej z awokado czy olej słonecznikowy. Olej z awokado jest świetny do grillowania i smażenia na głębokim tłuszczu. Ponadto posiada duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wpływ smażenia na jakość oleju

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej. Trzeba się jednak liczyć z tym, że wysokie temperatury prowadzą do reakcji chemicznych, które wpływają na właściwości tłuszczu. Jedną z nich jest utlenianie lipidów i synteza tzw. nadtlenków, które są wysoce reaktywne. Mogą przekształcać się w szkodliwe związki uszkadzające komórki i DNA, przez co oddziałują na procesy starzenia.

Podczas smażenia oleje mogą także ulegać polimeryzacji, przez co są trudniejsze do strawienia oraz konwersji z formy cis na formę trans. Kwasy tłuszczowe trans są związane z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i innych problemów zdrowotnych.

Wybór odpowiedniego oleju oraz technika to podstawa, aby zminimalizować negatywne skutki smażenia. Wybieraj tłuszcze o wysokim punkcie dymienia, a w miarę możliwości ogranicz czas obróbki termicznej. 

Jak zostać ekspertem w zarządzaniu żywieniem? – kurs na Intendenta

Rola świadomego odżywiania staje się coraz ważniejsza nie tylko w rodzinach, ale także w miejscach publicznych, takich jak szkoły, przedszkola czy firmy. Prawidłowe rozplanowanie diety oparte na najnowszych standardach i badaniach, to nie tylko kwestia wyboru odpowiednich produktów, ale także właściwe przygotowanie. Dlatego tak ważna jest rola intendentów, czyli osób odpowiedzialnych za zarządzanie i organizację żywienia.

Zawód wymaga odpowiednich kwalifikacji, dlatego warto wybrać “Kurs Intendenta” online dostępny na stronie pid.edu.pl. Zapewnia wszechstronną wiedzę z zakresu zarządzania żywieniem oraz profesjonalnego wykorzystania składników w kuchni. Co więcej, jest prowadzony w oparciu o najnowsze przepisy prawa, co gwarantuje zgodność materiałów dydaktycznych z obowiązującymi normami. Absolwenci po ukończeniu kursu otrzymują dokumentację zgodną z wymogami MEiN, dodatkowo dyplom Intendenta, certyfikat ukończenia kursu w języku polskim i angielskim. Dzięki uzyskanej akredytacji uczelni wyższej istnieje także możliwość ubiegania się o dodatkową dokumentację wydawaną przez uczelnię w postaci dyplomu oraz świadectwa. Należy pamiętać, że aby móc pracować jako Intendent należy posiadać dyplom dietetyka lub być absolwentem technologii żywności. Zawód intendenta daje możliwość podjęcia zatrudnienia w szkołach, placówkach edukacyjnych, szpitalach, a także w sektorze cateringu i dietetyki. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności w zakresie wyboru najlepszych produktów do różnych technik kulinarnych oraz podnieść już posiadane kwalifikacje.