Jeszcze niedawno wielu Polaków traktowało zdrowe odżywianie jako chwilową modę. Dziś, według danych GUS, liczba specjalistów ds. dietetyki i żywienia wzrosła o kilkadziesiąt procent, bo coraz więcej osób chce świadomie dbać o zdrowie i kondycję. Nic dziwnego, że zawód dietetyka staje się coraz bardziej atrakcyjny – a co ważne, można go zdobyć nie tylko przez studia, lecz także innymi ścieżkami edukacji. Sprawdź także poniższe punkty, które przeprowadzą Cię przez sedno tematu.
- Ukończenie 3-stopniowego kursu dietetyki umożliwia legalną pracę w zawodzie.
- Dietetyk to specjalista zajmujący się żywieniem człowieka, który planuje i nadzoruje dietę w celu poprawy zdrowia, profilaktyki chorób oraz wspierania leczenia.
- Dietetyk powinien posiadać wiedzę z zakresu żywienia czy układania diet.
- Odpowiedzialność czy samodzielność w działaniu to kompetencje miękkie, które powinien posiadać ten specjalista.
- Wyzwania związane z prowadzeniem własnego gabinetu obejmują zarządzanie finansami, pozyskiwanie klientów, zapewnienie odpowiedniego wyposażenia.
- Poradnie dietetyczne czy domy pomocy społecznej – to tam mogą pracować dietetycy.
- Tytuł dietetyka można zdobyć poprzez trójstopniowy kurs na platformie pid.edu.pl
- Do udziału w kursie nie jest wymagane posiadanie świadectwa maturalnego.
Kto to jest dietetyk?
W powszechnej opinii dietetyk jest osobą, która zajmuje się tylko dobieraniem diet i to jedynie dla osób otyłych. Jak się jednak okazuje, zakres świadczonych usług przez dietetyków jest znacznie szerszy. Wiele z nich znaleźć można w definicji Polskiego Towarzystwa Dietetyki (dostępnej na stronie: www.ptd.org.pl), według której dietetyk jest:
„Wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez dobór odpowiedniej diety prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych oraz jest odpowiedzialny za leczenie żywieniowe w różnych stanach chorobowych. Zajmuje się również upowszechnianiem wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia”.
W związku z tym do zadań dietetyka zalicza się:
- opracowywanie planu żywieniowego na podstawie indywidualnych potrzeb i preferencji;
- ocenianie stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze;
- edukowanie w zakresie sposobów zmiany nawyków żywieniowych oraz ich wpływu na stan zdrowia;
- udzielanie konsultacji, wsparcia w zakresie żywienia;
- monitorowanie wpływu dietoterapii i dokumentowanie efektów.
Zdobądź uprawnienia dietetyka podczas 3-etapowego kursu dietetycznego
Jakie kompetencje powinien posiadać dietetyk?
Jak zostać dietetykiem? Istotne jest posiadanie tytułu dietetyka i umiejętności niezbędnych do wykonywania tego zawodu. Wśród kompetencji twardych, jakie musi posiadać dietetyk, powinny znaleźć się aspekty, takie jak kompleksowa wiedza dotycząca właściwego odżywiania i zgubnego wpływu konkretnych produktów na zdrowie oraz samopoczucie, a także znajomość specyfiki niektórych chorób i anatomii. To szczególnie ważne w przypadku zainteresowania pracą, np. jako dietetyk kliniczny.
Do kolejnych kompetencji warto dodać również znajomość języka angielskiego, co umożliwia komfortowe nawiązywanie kontaktów z klientami nieposługującymi się językiem polskim. Ponadto pozwala to otworzyć własną działalność lub podjąć zatrudnienie za granicą. Ważna jest również umiejętność obsługiwania urządzeń znajdujących się w gabinetach dietetycznych i niezbędnych zarówno do właściwego diagnozowania, jak i monitorowania stanu poszczególnych klientów.
Kompetencje miękkie, które pomagają osiągnąć sukces w dietetyce
Osoby zastanawiające się nad zawodem dietetyka powinny wziąć pod uwagę także kompetencje miękkie, które są równie istotne w tym, jak zostać dietetykiem i w przyszłości osiągnąć sukces zawodowy. Szczególnie ważne są tu aspekty takie jak:
- umiejętność nawiązywania kontaktów;
- empatia;
- dyskrecja;
- odpowiedzialność;
- obowiązkowość;
- umiejętność organizowania własnego czasu;
- samodzielność w działaniu.
Jakie trudności wiążą się z zawodem, jakim jest dietetyk? Uprawnienia i ich zdobycie to jedno, ale równie ważne jest ciągłe aktualizowanie wiedzy, zdobywanie doświadczenia praktycznego oraz radzenie sobie z różnorodnymi oczekiwaniami klientów i wymaganiami rynku pracy.
Jakie są wyzwania związane z prowadzeniem własnego gabinetu? Wyposażenie i nowoczesne rozwiązania
Otwarcie własnego gabinetu dietetycznego to marzenie wielu osób rozpoczynających pracę w zawodzie dietetyka. Zanim jednak to nastąpi, należy przeanalizować wyzwania, jakie wiążą się z rozpoczęciem własnej działalności gospodarczej.
Nie zapominajmy również, jak ważne jest wyposażenie. Poza miarkami, podstawowymi meblami, wagą i innymi drobnymi akcesoriami, warto wyposażyć pomieszczenie w zaawansowane sprzęty do pomiaru składu ciała. Obecnie konkurencja w branży dietetycznej wzrasta, dlatego, aby zaistnieć na rynku i zyskać klientów, należy zaoferować im nowoczesne rozwiązania i pełen wachlarz możliwości.
Prowadzenie gabinetu dietetycznego – nie tylko finansowe wyzwania
Prowadzenie gabinetu dietetycznego wiąże się z szeregiem kosztów, które trzeba uwzględnić na początku działalności. Oto kluczowe kwestie, na które warto zwrócić uwagę:
- rozliczenia i sprawy księgowe – konieczność współpracy z księgowym, zwłaszcza na początku działalności;
- składki ZUS i podatki – regularne opłaty związane z wynagrodzeniem i świadczeniem usług;
- pozyskiwanie klientów – potrzeba znalezienia wystarczającej liczby klientów, by pokryć koszty;
- lokalizacja gabinetu – wynajem lub adaptacja odpowiedniego lokalu w atrakcyjnej lokalizacji.
Prowadzenie gabinetu dietetycznego wiąże się z wieloma kosztami, ale odpowiednie zaplanowanie wydatków oraz strategii pozyskiwania klientów pozwoli na osiągnięcie sukcesu.
Od poradni dietetycznej po własny gabinet – gdzie pracują dietetycy?
Zdobyte uprawnienia dają możliwość prowadzenia własnej działalności. Natomiast nasuwa się pytanie, gdzie może pracować dietetyk? Między innymi w miejscach takich jak:
- poradnie dietetyczne;
- szpitale i przychodnie;
- domy pomocy społecznej;
- kluby sportowe.
Choć prowadzenie własnego gabinetu często wiąże się z dość dużymi opłatami za wynajem, istnieją sposoby, jak można temu zaradzić. Jednym z rozwiązań jest przeznaczenie na gabinet dietetyczny jednego z pomieszczeń w swoim domu lub mieszkaniu.
Jak zostać dietetykiem? Wymagane wykształcenie
Obecnie istnieje kilka ścieżek zdobywania i poszerzania wiedzy z zakresu dietetyki. Najwygodniejszym sposobem na to, aby zostać dietetykiem, jest udział w 3-stopniowym kursie oferowanym przez Polski Instytut Dietetyki, na który składa się:
To rozwiązanie cieszy się dużą popularnością, ponieważ pozwala szybko zdobyć konkretną wiedzę i umiejętności potrzebne w pracy. Alternatywną drogą są studia, jednak wymagają one znacznie więcej czasu i zaangażowania.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2023 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych dietetykiem może być osoba, która m.in.:
- ukończyła szkołę policealną – publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej – i uzyskała tytuł zawodowy dietetyka bądź dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie dietetyk;
- ukończyła technikum lub szkołę policealną i uzyskała tytuł zawodowy technika technologii żywienia o specjalności dietetyka.
Dietetyk – uprawnienia bez studiów. Czy kurs daje realne kwalifikacje?
W dzisiejszych czasach kluczowe dla pracy w wielu zawodach jest posiadanie odpowiedniej wiedzy, kwalifikacji potwierdzonych przez stosowne instytucje, a także doświadczenia. Równie ważna jest także chęć ciągłego doskonalenia się, a także aktualizowanie posiadanej wiedzy i umiejętności. Warto brać pod uwagę różne możliwości wyboru ścieżki zawodowej.
W przypadku tej dziedziny bardzo ważne jest zainteresowanie tematyką oraz chęć aktualizowania wiedzy zgodnie z prowadzonymi badaniami i osiągnięciami. Osoba, która zrealizuje 3-stopniowy kurs dietetyka i tym samym uzyska kwalifikacje zawodowe, z powodzeniem może wykonywać zawód dietetyka bez studiów. Sprawdź, dlaczego warto zdecydować się na kurs dietetyki!
Dietetyk – uprawnienia w świetle prawa
Zgodnie z obowiązującymi przepisami dietetykiem może być osoba posiadająca określone wykształcenie lub kwalifikacje, które potwierdzają wiedzę i umiejętności niezbędne do świadczenia usług dietetycznych. W praktyce oznacza to ukończenie 3-stopniowego kursu dietetyki prowadzonego przez Polski Instytut Dietetyki lub szkołę policealną czy technikum o specjalności dietetyka. Taka ścieżka edukacyjna pozwala zdobyć formalne uprawnienia niezbędne do pracy w zawodzie, nawet bez ukończonych studiów wyższych.
Czy 3-stopniowy kurs daje realne uprawnienia do pracy jako dietetyk?
Tak. Ukończenie kursu organizowanego przez instytucję oświatową, jaką jest Polski Instytut Dietetyki, skutkuje uzyskaniem tytułu dietetyka z kodem zawodu (numer 322001), który pozwala legalnie świadczyć usługi dietetyczne w Polsce oraz w krajach UE. Warto wspomnieć, że pid.edu.pl jest wpisany do rejestru instytucji szkoleniowych Urzędu Pracy.
FAQ – wykształcenie dietetyka
Czy można być dietetykiem bez studiów?
Tak, istnieje możliwość podjęcia pracy jako dietetyk bez ukończenia studiów dietetycznych. Aby zdobyć wiedzę i umiejętności, a także tytuł dietetyka należy kończyć 3-stopniowy kurs dostępny w ofercie pid.edu.pl.
Czy można być dietetykiem po kursie?
Tak, można pracować jako dietetyk po kursie, o ile uczestnik zakończy pozytywnie kształcenie i zdobędzie po nim tytuł dietetyka. Taką możliwość oferuje Polski Instytut Dietetyki.
Ile kosztuje kurs na dietetyka?
Cena za „Kurs Dietetyka” znajdujący się w naszej ofercie wynosi 899 zł. Natomiast „Kurs Dietetyki Podstawowy” kosztuje 699 zł, a „Kurs Dietetyki Zaawansowany” – 799 zł. Wybierając pełny pakiet obejmujący trzy etapy kursu dietetycznego, można skorzystać z 15% zniżki. Koszty kursu na dietetyka mogą ulec zmianie, dlatego po informacje na temat aktualnej oferty odsyłamy na stronę: https://pid.edu.pl/.
Czy można być dietetykiem bez matury?
Tak, można zostać dietetykiem bez matury, o ile dana osoba zdecyduje się na kształcenie na 3-stopniowym kursie dietetyki oferowanym przez Polski Instytut Dietetyki i ukończy pozytywnie każdy z jego etapów.
Kto nie może być dietetykiem?
Dietetykiem nie może być osoba, która nie ma uprawnień do wykonywania tego zawodu. Ze względu na duży wpływ żywienia na zdrowie ludzi, a także odpowiedzialność dietetyków za swoich klientów, specjalistą tym nie może zostać osoba bez odpowiedniej wiedzy i umiejętności.
Chcesz się dowiedzieć jak zdobyć uprawnienia dietetyka? Przeczytaj również nasz kolejny wpis!