Czy dietetyk kliniczny układa jadłospis do każdej choroby?

Zaktualizowano dnia 1 grudnia 2022

Na początku warto wyjaśnić, czym jest dieta, ponieważ często można spotkać się z błędnym przekonaniem na jej temat. To nie tylko sposób na odchudzanie, jak często się uznaje, słowo to oznacza bowiem każdy sposób odżywiania się. Jej odpowiednie opracowanie umożliwia poprawę samopoczucia, a także wspomaga proces leczenia. W różnego typu schorzeniach, np. jelicie drażliwym, dieta układana jest przez dietetyka klinicznego.

Czy istnieje jedna skuteczna dieta?

Aby dieta była skuteczna, powinna być dopasowana do indywidualnie wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego, a także musi ona uwzględniać stan zdrowia pacjenta. Ważne jest także uwzględnienie jego preferencji i możliwości, gdyż wpływa to na utrzymanie zalecanego sposobu żywienia. Szczególnie jest to istotne w przypadku schorzeń i chorób dietozależnych. W związku z tym nie istnieje jedna, skuteczna dieta, która jest zalecana każdej osobie.

Zalecenia żywieniowe w dietetyce klinicznej

Tak jak wskazano powyżej, kluczem do sukcesu w dietetyce klinicznej i nie tylko jest podejście do pacjenta w sposób indywidualny. Każdy organizm może inaczej reagować na taką samą chorobę, dlatego też skuteczna dieta nie zawsze wygląda tak samo. Dietetyka kliniczna ma za zadanie wspomagać powrót lub poprawę stanu zdrowia, dzięki przyswajaniu odpowiedniej dawki substancji odżywczych. 

Nie bez znaczenia jest również odpowiedni dobór produktów spożywczych. Dietetycy kliniczni wykorzystują wiedzę na temat chorób, a także substancji znajdujących się w różnym żywieniu, i dzięki temu są w stanie dopasować odpowiedni jadłospis. Na przykład przy jelicie drażliwym dieta powinna bazować na lekkostrawnych produktach. W ten sposób minimalizowane są objawy tego schorzenia: zaparcia, biegunki, bóle brzucha itp. Co więcej, przy problemach typu jelito drażliwe dieta jest dobrym sposobem na przywrócenie równowagi flory bakteryjnej.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

W diecie lekkostrawnej produkty zalecane cechują się tym, że mają małą zawartość tłuszczu. Dlatego też powinno się wybierać oliwę z oliwek, olej rzepakowy lub lniany, a także dobrej jakości margaryny lub masło. Mięso dodawane do posiłków powinno być chude tak jak np. kurczak, indyk, cielęcina. W kwestii owoców i warzyw rekomendowany jest wybór ich bez skórki i pestek w wersji: pieczonej, duszonej, gotowanej.

dieta lekkostrawna produkty

Podczas stosowania diety lekkostrawnej produkty zalecane w kategorii przetworów mlecznych to: kefir, maślanka, jogurt naturalny, chudy twaróg. Natomiast, jeśli chodzi o jedzenie zbożowe, warto wybierać m.in. jasne pieczywo, drobne makarony, ryż biały, naturalne płatki błyskawiczne owsiane lub ryżowe. Napojami zalecanymi są woda i lekkie napary z herbaty. Tego typu zalecenia diety lekkostrawnej – co jeść, a czego unikać – opracowywane są przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Dieta lekkostrawna – produkty niezalecane

Smalec, golonka, boczek, baranina – to przykłady pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu, które zdecydowanie nie należą do rekomendowanych, jeżeli chce się stosować dietę lekkostrawną. Produkty niezalecane to również surowe mięso i ryby, takie jak: tatar, sushi, a także strączki: soja, soczewica, bób, cieciorka. 

Jeśli chodzi o napoje, nie warto wybierać tych, które są gazowane, alkoholowe i mocno parzone. Należy również unikać pikantnych przypraw, wszelkiego rodzaju pikli oraz majonezu i musztardy. Osoba na diecie lekkostrawnej powinna w miarę możliwości unikać słodkości, takich jak: ciasta z kremem, pączki, faworki itd.

Kurs Dietetyki Klinicznej

Kurs Dietetyki Klinicznej oferowany przez Polski Instytut Dietetyki umożliwia zwiększenie wiedzy na temat żywienia w chorobie, a także pozwala na udokumentowanie zdobytych umiejętności w języku polskim i angielskim. 

Dla absolwentów studiów wyższych o kierunku dietetyka lub technologia żywności, Kurs Dietetyki Klinicznej online umożliwi uzyskanie dodatkowych kompetencji oraz pozwoli na legalną pracę i posługiwanie się tytułem dietetyka klinicznego.