Zaktualizowano dnia 29 kwietnia 2022
Tryb życia, który jesteśmy zmuszeni prowadzić poprzez obecne wymogi cywilizacyjne, nie zawsze sprzyja zdrowiu – stres, przetworzona żywność i brak czasu na aktywność fizyczną odbija się na naszym funkcjonowaniu. Jednakże wzrasta również świadomość społeczna – zaczynamy widzieć korelację między naszymi działaniami a reakcjami organizmu. Gdzie można uzyskać więcej wiedzy, i kto nam może w tym pomóc?
Jedzenie na zdrowie
Jednym z najważniejszych czynników zdrowotnych, na który przeciętny człowiek może mieć wpływ, są jego posiłki – ich jakość, różnorodność czy częstotliwość to ważny element oddziałujący na nasze życie. Produkty, które jemy, budują nasz organizm, dostarczają mu energii i wspomagają jego pracę. Jeśli dieta jest odpowiednio zbilansowana, wszystko działa prawidłowo, a my czujemy się zdrowi i pełni energii. Czasami jednak występują czynniki, które zaburzają ten proces – niezbędna jest wtedy pomoc dietetyka.
Dlaczego dietetyk?
Dietetyk jest specjalistą, który pomaga ułożyć codzienną dietę w taki sposób, aby jak najkorzystniej wpływała na nasz organizm, a tym samym – na nasze zdrowie. Działa to w dwie strony – zarówno w przypadku, kiedy nieodpowiednie żywienie jest przyczyną chorób, ale także wtedy, kiedy to stany chorobowe wymuszają modyfikację diety. Przykładowo, zbyt duża kaloryczność posiłków lub ich nadmiar może powodować otyłość, co wiąże się z powstaniem stanu chorobowego i w konsekwencji niewydolnością wielu narządów – w takim przypadku specjalista zaproponuje dietę, która wyeliminuje niezdrowe nawyki żywieniowe i zredukuje nadmiar wagi. W przypadku, gdy z przyczyn zdrowotnych nie jesteśmy w stanie spożywać niektórych produktów, lecz są one istotnym elementem w dostarczaniu ważnych składników odżywczych – dietetyk pomoże dobrać odpowiednie produkty, aby uzupełniać niedobory i utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Należy jednak pamiętać, że dietetyk nie zastępuje porady lekarskiej – jest to tylko jeden z elementów, wspierający proces powrotu do zdrowia.
Jaką specjalizację dietetyczną wybrać?
Dietetyk jest specjalistą w dziedzinie żywienia – zna wpływ poszczególnych składników na organizm, ich wartość energetyczną czy odżywczą; orientuje się również, jakie produkty w jaki sposób oddziałują z lekami bądź mogą w pewnych przypadkach działać drażniąco. Jednak jak w wielu dziedzinach, również w dietetyce wyodrębnionych zostało kilka specjalizacji. Dzięki temu, dietetyk może ukierunkować się w poszerzaniu swojej wiedzy na konkretne przypadki i zostać specjalistą w danej dziedzinie. Obecnie możemy rozróżnić takie specjalizacje, jak:
- dietetyk,
- dietetyk kliniczny,
- dietetyk pediatryczny,
- dietetyk sportowy,
- psychodietetyk,
- coach dietetyczny,
oraz kilka innych, skupionych na konkretnych problemach, w których się specjalizują. Takie osoby mogą udzielać porad żywieniowych oraz promować zdrowe żywienie, lecz w konkretnych przypadkach zakres ich kompetencji może się znacząco różnić.
Dietetyk kliniczny – czym się zajmuje?
Dietetyk kliniczny jest specjalistą posiadającym szeroką wiedzę na temat głównych chorób, których proces leczenia może wymagać zmiany sposobu żywienia. Wie, w jaki sposób podejść do diety w procesie chorobowym oraz jak dopasować rodzaje posiłków, aby powstrzymać rozwój choroby i wspierać organizm w regeneracji i powrocie do zdrowia. Jego działania obejmują wsparcie zarówno przy ciężkich chorobach (np. nowotwory), jak również przy chorobach przewlekłych.
Na podstawie wywiadu, badań i wyników lekarskich, dietetyk kliniczny opracowuje jadłospis na dany okres, wraz z zaleceniami: jak przygotowywać posiłki czy jakich składników unikać. Przy komponowaniu zaleceń specjalista stara się uwzględniać różne preferencje pacjenta, by w miarę możliwości proces zmiany był jak najmniej uciążliwy – nie zawsze jednak jest to możliwe.
Kiedy wybrać dietetyka klinicznego?
Specjalista ten pomaga nie tylko w przypadkach walki z otyłością bądź nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Przede wszystkim wspiera proces leczenia poprzez dietę w takich przypadkach, jak:
- ciąża,
- cukrzyca,
- choroby tarczycy,
- wrzody żołądka,
- anemia,
- nadciśnienie.
Oprócz tego dietetycy kliniczni są świetnie przygotowani do pracy przy chorobach nowotworowych, niedożywieniu, chorobach nerek, układu krążenia czy pokarmowego. Zatrudniani są w szpitalach, klinikach czy poradniach dietetycznych, mogą również prowadzić własne gabinety bądź usługi cateringowe.
Kurs dietetyka
Wszystkie osoby, które są zainteresowane zdrowym żywieniem i chcą uzyskać na ten temat więcej informacji, mogą podjąć naukę na kursie dietetyki. W przypadku dietetyki klinicznej, dobrym wyborem może być kurs dietetyki klinicznej online – forma nauczania przez internet jest wygodną opcją szczególnie dla osób, którym różne zobowiązania nie pozwalają na odbywanie nauki stacjonarnie. Dodatkową zaletą jest czas – oszczędza się go zarówno poprzez brak dojazdów na zajęcia, jak i samemu decyduje, kiedy poświęć go na naukę.
Dla absolwentów studiów wyższych o kierunku dietetyka lub technologia żywności, kurs dietetyki klinicznej umożliwi uzyskanie dodatkowych kompetencji oraz pozwoli na legalną pracę i posługiwanie się tytułem dietetyka klinicznego.