Zaktualizowano dnia 4 marca 2024
Choroby dietozależne to relatywnie szerokie pojęcie, w którym mieścić się może między innymi otyłość, cukrzyca, osteoporoza czy choroby układu krążenia, chociaż nie tylko. Szacuje się, że choruje na nie nawet 12 milionów osób w Polsce. Dowiedz się, czym dokładnie są choroby dietozależne i jak się przed nimi chronić.
Choroby dietozależne – przyczyny, objawy, skutki i profilaktyka
Szacuje się, że nieprawidłowa dieta odpowiada za około 80 jednostek chorobowych, a nawet 1/3 Polaków choruje w związku ze stosowaniem niedostosowanej do potrzeb swojego organizmu diety. Oprócz niej za przyczyny chorób dietozależnych uznaje się również indywidualne predyspozycje genetyczne, a także niewystarczającą ilość aktywności fizycznej.
Wśród podstawowych objawów chorób dietozależnych można wymienić przykładowo problemy z przewodem pokarmowym, podważony poziom cholesterolu czy cukru we krwi, nadmierną masę ciała, wysoką męczliwość czy pogorszone samopoczucie. Lista objawów jest jednak znacznie dłuższa, a niektóre z chorób nieleczone mogą prowadzić nawet do śmierci. Wśród podstawowych działań profilaktycznych, które należy wdrożyć, by w miarę możliwości uchronić się przed chorobami dietozależnymi, należy wymienić:
● odpowiednią do wieku i możliwość ilość ruchu, zgodną z zaleceniami;
● suplementację po wykonaniu badań krwi i oznaczeniu stężeń poszczególnych składników;
● dostosowanie diety do potrzeb swojego organizmu;
● spożywanie zbilansowanych posiłków, bogatych we wszystkie potrzebne mikro i makroelementy.
JEŚLI CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ NA TEN TEMAT, ZAPISZ SIĘ NA „KURS DIETETYKI ZAAWANSOWANY”!
Choroby dietozależne – lista
Dietozależne choroby cywilizacyjne to między innymi otyłość, cukrzyca, nadciśnienie czy choroby układu krążenia, chociaż nie tylko. Ponieważ jednak lista chorób dietozależnych jest długa i obejmuje nawet 80 jednostek chorobowych, poniżej omówione zostaną najczęściej diagnozowane w gabinetach lekarskich schorzenia. Na czym polegają choroby dietozależne oraz jak wygląda ich profilaktyka?
Otyłość
Na otyłość cierpi nawet 20% populacji, a częstotliwość jej diagnozowania drastycznie rośnie wraz z upływem czasu. Szacuje się, że w ciągu ostatnich 10 lat jej częstość występowania wzrosła nawet o połowę. Otyłość jest związana z nagromadzeniem się tkanki tłuszczowej. Wśród czynników ryzyka pojawienia się otyłości wymienia się dodatni bilans energetyczny, niski poziom aktywności fizycznej i nieodpowiedni skład posiłków. Wśród podstawowych zaleceń dietetycznych w otyłości wymienia się:
● unikanie przejadania się i regularne spożywanie posiłków;
● ujemny bilans energetyczny;
● wprowadzenie dużej ilości warzyw i niskokalorycznych owoców.
Cukrzyca typu II
Cukrzyca typu II związana jest z występowaniem zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi oraz opornością na insulinę. W Polsce na cukrzycę chorują 3 miliony osób, czyli nieco ponad 9% populacji. 90% diagnozowanych przypadków cukrzycy to ta typu II, czyli cukrzyca dietozależna. Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy niszczy własne komórki trzustki.
W ramach zaleceń dietetycznych dla pacjentów z cukrzycą lub w grupach ryzyka rekomenduje się:
● zwiększenie spożycia owoców i warzyw;
● stosowanie w diecie źródeł zdrowych tłuszczy roślinnych;
● kontrolowanie kaloryczności diety;
● ograniczenie słodyczy, alkoholu i soli;
● stawianie na produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Nadciśnienie tętnicze
W 2018 roku w Polsce było 9,9 miliona osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Ilość ta stanowi 31,5% populacji ogólnej osób dorosłych w kraju. Nieleczone nadciśnienie może prowadzić do niewydolności serca, nerek, udarów i choroby niedokrwiennej serca. Wśród jego czynników ryzyka wymienia się między innymi nadwagę, palenie tytoniu, częste spożywanie alkoholu, nadmiar soli, cukru i tłuszczy w diecie. Zalecenia dietetyczne dla osób chorych lub w grupie ryzyka nadciśnienia obejmują:
● zwiększenie ilości spożywanych produktów bogatych w potas;
● ograniczenie spożycia soli;
● wykluczenie alkoholu z diety;
● zwiększenie ilości warzyw i owoców w jadłospisie.
Choroby układu krążenia
Wśród podstawowych chorób układu krążenia można wymienić miażdżycę. Powoduje ona zmniejszenie światła naczyń krwionośnych i tętnic, prowadząc do ich niedrożności. Wśród jej czynników ryzyka wymienia się między innymi stres, brak ruchu, palenie tytoniu czy nieprawidłową dietę. Szacuje się, że miażdżyca jest przyczyną nawet 40% zgonów przed 75 rokiem życia w Europie.
Zalecenia dietetyczne w chorobach układu krążenia (w tym w miażdżycy) obejmują:
● ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, tłustego mięsa, masła i innych produktów bogatych w tłuszcz;
● niespożywanie słodyczy i alkoholu;
● ograniczenie białego pieczywa i wykluczenie słodkich wypieków;
● ograniczenie podrobów i spożycia żółtek jaj.
Osteoporoza
Osteoporoza to kolejny problem współczesnych społeczeństw wysokorozwiniętych. Jest związana z ubytkiem masy kostnej i zmniejszeniem jej gęstości. To z kolei powoduje bóle, zniekształcenia ciała i prowadzi do złamań, również tych niskoenergetycznych, powstałych np. na skutek delikatnego uderzenia czy wstawania z łóżka. W Polsce w 2018 roku na osteoporozę chorowało nawet 2,1 miliona osób, z czego 1,7 miliona to kobiety.
Wśród zaleceń dietetycznych w osteoporozie wymienić można:
● ograniczenie kawy, herbaty, alkoholu;
● rzucenie palenia;
● zadbanie o odpowiednią podaż wapnia i witaminy D w diecie;
● zwiększenie ilości zdrowego nabiału i ograniczenie ilości spożywanych tłuszczy zwierzęcych.
Kursy z zakresu chorób dietozależnych i żywienia człowieka w Polskim Instytucie Dietetyki
Żeby nauczyć się radzić sobie z chorobami dietozależnymi czy dowiedzieć się, jak je leczyć, najlepiej jest udać się na „Kurs dietetyki zaawansowany„. Taki właśnie kurs odbywa się w Polskim Instytucie Dietetyki. Jest on jednym z trzech kursów przewidzianych w ramach serii szkoleń dla dietetyków, które wykonane łącznie umożliwiają zdobycie dyplomu i tytułu dietetyka.
Na trójstopniowe szkolenie składa się kurs podstawowy, zaawansowany i kurs dietetyka, a po ukończeniu każdego z nich otrzymuje się między innymi stosowne dokumenty, zgodne z wymogami MEiN oraz certyfikaty w języku polskim i angielskim. Po ostatnim kursie (Kursie dietetyka) otrzymuje się stosowny dyplom, a także tytuł i kwalifikacje dietetyka. Jeśli jesteś zainteresowany chorobami dietozależnymi, które niejednokrotnie zaliczane są do chorób cywilizacyjnych, z pewnością spodoba Ci się także „Kurs Specjalisty ds. leczenia chorób cywilizacyjnych”. Jest on okazją do tego, by otrzymać dokumentację zgodną z wymogami MEiN oraz certyfikat ukończenia Kursu Specjalisty ds. leczenia chorób cywilizacyjnych w języku polskim i angielskim. W toku szkolenia porusza się zagadnienia związane z chorobami psychicznymi, osteoporozą, nadwagą i otyłością czy próchnicą. Już dziś rozpocznij edukację w Polskim Instytucie Dietetyki!