Prawidłowe odżywianie nie wiąże się tylko z czynnością spożywania. Związane jest z wieloma zachowaniami, takimi jak: wybór jakościowych produktów, sposób przygotowywania posiłków, dopasowanie ich do zapotrzebowania kalorycznego, a także bezpieczne przechowywanie. Wiedza na ten temat ma znaczenia na stan organizmu, dlatego zaleca się korzystania z oferowanych możliwości edukacyjnych w tym zakresie.
Jaki wpływ na organizm ma zdrowe żywienie ?
Zdrowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla organizmu, ponieważ jest dla niego tzw. „paliwem”. Mowa tu o energii i składnikach odżywczych, jakie przyswaja człowiek dzięki pożywieniu. Tym samym wpływa na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i kondycji.
Nieprawidłowe odżywianie jest powodem wystąpienia wielu zagrożeń o charakterze medycznym oraz psychologicznym. Jest tak w przypadku zarówno niedożywienia, jak i spożywania nadmiaru pokarmu. W związku z tym tak ważne są działania edukacyjne na temat zdrowego odżywiania.
Czy wiedza o podstawach zdrowego odżywiania obowiązuje tylko dietetyków?
Nie tylko dietetycy powinni mieć wiedzę na temat podstaw zdrowego odżywiania. Są to informacje pozwalające w sposób właściwy dbać o swój organizm, dlatego działania edukacyjne powinny być niezbędne dla każdej osoby. Im wcześniej zacznie się wdrażać prawidłowe mechanizmy, tym lepiej, ponieważ na te nawyki żywieniowe wpływają czynniki kulturowe, społeczne i psychologiczne.
Dlatego też w dorosłym życiu trudniej jest przekształcić przyzwyczajenia. Oczywiście jest to możliwe, ale ważną rolę odgrywa tutaj świadomość i wiedza, jak to zrobić. W związku z tym różnego typu zajęcia profilaktyczne, szkolenia z podstaw dietetyki nie są przeznaczone jedynie dla osób pragnących pracować w tym zawodzie. Często organizuje się je także dla dzieci w szkołach. Jednak dla rodzica i dietetyka kurs również może być bardzo dobrym sposobem uzupełnienia wiedzy.
Co omawiane jest na podstawowym kursie dietetyka?
Kurs Dietetyki Podstawowy oferowany przez Polski Instytut Dietetyki ma charakter doszkalający, dlatego sprawdzi się dla wszystkich osób, które chcą poznać podstawy dietetyki i wykorzystać je w swoim życiu.
Program zawiera tematy dotyczące stosowania zasad racjonalnego żywienia, charakterystyki składników pokarmowych, a także zaleceń dietetycznych w otyłości. Dodatkowo uczestnik pozna podstawy nauki o żywieniu człowieka, a także informacje na temat funkcjonowania organizmu z zakresu anatomii, biomechaniki i fizjologii człowieka.
Dietetyka jest obszerną dziedziną, nad którą badania nadal trwają, dlatego jej zgłębienie wymaga stałego poszerzania swojej wiedzy. Absolwent Kursu Dietetyki Podstawowy może przystąpić na kolejny stopień kursu dla dietetyka, na którym zdobędzie kolejne wiadomości na temat zdrowego żywienia.
Czy kursy na dietetyka dają uprawnienia zawodowe?
Przede wszystkim dietetykiem może zostać osoba, która zdobyła dyplom uprawniający do wykonywania tego zawodu. Najczęściej są to absolwenci technologii żywności lub studiów wyższych na kierunku dietetyka.
Nie wszyscy wiedzą, że istnieje także możliwość zdobycia uprawnień do pracy za pomocą odpowiedniego szkolenia. Takie rozwiązanie oferuje Polski Instytut Dietetyki, który jako jedyny w Polsce, może nadawać tytuł dietetyka absolwentom 3-stopniowego kursu, na który składa się:
- Kurs Dietetyki Podstawowy,
- Kurs Dietetyki Zaawansowany,
- Kurs Dietetyka.
Po każdym z ww. szkoleń absolwent otrzymuje certyfikat ukończenia kursu w języku polskim oraz angielskim. Natomiast dyplom dietetyka z kodem zawodu można zdobyć, kończąc wszystkie z nich.