Zaktualizowano dnia 17 czerwca 2022
Dietetyka pediatryczna to specjalizacja, która przygotowuje dietetyka do pracy z dziećmi. Współpraca ta może być skomplikowana szczególnie z przypadku najmłodszych pacjentów, którzy nie potrafią opisać swoich dolegliwości wywołanych przez nieprawidłowe żywienie. Wykonywanie tego zawodu wiąże się z wieloma wyzwaniami, dlatego osoba, która się na niego decyduje, musi wykazać się szeroką wiedzą i umiejętności pracy z małym pacjentem.
Zdrowe żywienie dzieci
Właściwa dieta dla dzieci jest jednym z elementów, które wpływają na osiągnięcie ich optymalnego wzrostu i rozwoju, a także dobrego stanu zdrowia. Żywienie to charakteryzuje się wykorzystaniem różnorodnych pokarmów zalecanych dla dzieci.
Ze względu na małą pojemność żołądka maluchy w wieku 1-3 lat powinny otrzymywać ilość pokarmu odpowiednią do ich potrzeb. Zdrowe żywienie dzieci polega na opracowaniu dań, które są urozmaicone i zbilansowane pod względem energii i ważnych składników pokarmowych. Często zdarza się, że z jadłospisu dla dzieci eliminuje się tłuszcz. Jednak odpowiednio dobrany nie stanowi zagrożenia, a ponadto jego nadmierne ograniczanie może wpływać niekorzystnie na rozwój dziecka.
Jeśli chodzi o napoje – przede wszystkim powinno się wybierać wodę, a unikać słodkich napojów. Zaleca się podawać płyny z kubka lub szklanki w trosce o wspomaganie prawidłowego rozwoju aparatu mowy.
Jadłospis dla dwulatka
Dietetycy uważają, że mleko jest nadal bardzo ważnym elementem diety dla dzieci w wieku 2 lat. Jeżeli mama nie karmi już piersią, poleca się podawać dwa kubki mleka dziennie. W tym okresie maluchy powinny spożywać 4-5 posiłków, które składają się z 3 głównych (śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 uzupełniających (drugie śniadanie i podwieczorek). Warto zadbać o różnorodność dań i zachęcać dzieci do samodzielnego jedzenia
Jadłospis dla dwulatka musi składać się z posiłków zawierających:
- witaminę D i wapń – mają pozytywny wpływ na ruch dziecka,
- żelazo i jod – działają na umiejętności poznawcze,
- Witamina A i C – korzystne dla odporności.
Jeżeli dziecko wykazuje się znaczną aktywnością, przez co zużywa więcej energii, warto podawać mu przekąski, takie jak: kawałki owoców i warzyw albo nabiał typu ser lub jogurt.
Specyfika pracy dietetyka pediatrycznego w pracy z małymi dziećmi
Szczególnie przy dłuższej współpracy relacje budowane między dietetykami a małymi pacjentami są bardzo ważne. Dotyczy to nawet noworodków, które poznają rzeczywistość za pomocą zmysłów. Niemowlęta i małe dzieci czują się bezpiecznie w towarzystwie opiekunów i osób im najbliższych. Pracę w zakresie dietetyki pediatrycznej należy rozpocząć od rozmowy z rodzicami, podczas której będzie obecny maluch. Niemowlęta i małe dzieci zwracają uwagę na otoczenie, dlatego też nasłuchiwanie rozmowy i obserwacje zachowania dorosłych ośmiela małego pacjenta do nieznanej mu osoby – w tym przypadku dietetyka.
Oczywiście praca w tym charakterze wymaga odpowiedniego wykształcenia, bez którego nie byłoby możliwe indywidualne przeprowadzenie terapii żywieniowej. Ponadto, aby pracować z małym dzieckiem, należy wykazywać się opanowaniem, zaangażowaniem i cierpliwością. Dzięki odpowiedniemu podejściu dietetyk dla dzieci będzie mógł wykonywać swój zawód w sposób efektywny.
Dietetyka pediatryczna – kurs online
Kurs Specjalisty ds. dietetyki pediatrycznej online oferowany przez Polski Instytut Dietetyki sprawdzi się dla osób pracujących z dziećmi (m.in. opiekunów, pedagogów, pomocy szkolnych), a także dla pracowników branży medycznej i dietetycznej. W programie znajdują się zagadnienia dotyczące zdrowego żywienia dzieci w różnych grupach wiekowych – od czasów niemowlęcych do 18. roku życia.
Szkolenie to prowadzone jest dzięki wykorzystaniu drogi elektronicznej i w taki sam sposób zaliczane są wszelkiego rodzaju testy i egzaminy. Dzięki temu uczestnik oszczędza czas na dojazdy, a elastyczna forma kształcenia umożliwia mu połączenie nauki z innymi obowiązkami.
Absolwent kursu otrzymuje się kwalifikacje specjalisty ds. dietetyki pediatrycznej potwierdzony certyfikatem w języku polskim i angielskim. Należy podkreślić, w celu podjęcia pracy jako dietetyk, wymagany jest dyplom uprawniający do wykonywania tego zawodu albo uzyskany status absolwenta technologii żywności, kierunkowych studiów wyższych lub ukończony 3-stopniowy kurs dietetyki udostępniony w ofercie Instytucji, na który składają się: Kurs Dietetyki Podstawowy, Kurs Dietetyki Zaawansowany oraz Kurs Dietetyka.