Zaktualizowano dnia 28 kwietnia 2021
Więcej informacji na temat kursu znajdziesz na stronie: [mobile_link=”https://pid.edu.pl/kursy/137/kurs-dietetyki-klinicznej/src-BlogDietKliPra” desktop_link=”https://pid.edu.pl/kursy/137/kurs-dietetyki-klinicznej/src-BlogDietKliPra”]
Dietetyka kliniczna jest nauką o żywieniu człowieka chorego. Prowadzenie żywienia klinicznego wymaga często kompleksowej i aktualnej wiedzy z zakresu budowy i funkcjonowania ludzkiego ciała, psychologii, fizjologii, technologii i chemii żywności, chorób i schorzeń, procesów starzenia się, patofizjologii i wiele więcej.
Co do miejsca pracy to osoba posiadająca wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej, może pracować jako dietetyk w różnego typu placówkach leczniczych np. szpitale, ośrodki terapeutyczne, domy seniora itp., ale również jako trener czy instruktor sportowy, który wykorzystuje swoją wiedzę do układania profesjonalnych diet pod cały proces treningowy, uwzględniając wszelkie schorzenia u pacjenta.
Ponadto, aby móc pracować jako dietetyk kliniczny należy mieć potwierdzenie swoich kwalifikacji. Istnieją dwie, równoważne opcje – pierwsza, to podjęcie studiów dietetycznych, składających się z 5 lat nauki, które realizują program studiów zgodnie z wytycznymi MPiPS, dzięki czemu uzyskany tytuł mgr dietetyki klinicznej daje uprawnienia do pracy w zawodzie. Drugą opcją, jest podjęcie kursu stacjonarnego lub online poruszającego tę samą tematykę co pięcioletnie studia. Należy jednak wybierać kursy, które mają zweryfikowany materiał zgodny z programem MPiPS.
Biorąc pod uwagę powyższe, najlepszym rozwiązaniem jest podjęcie kursu online. Jest to innowacyjna forma kształcenia, która pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy oraz czasu, ponieważ nauka odbywa się przez platformę e-learningową, a materiał dydaktyczny jest dokładnie taki sam co na studiach. Platformą e-learningową, która gwarantuje dyplom dietetyka zgodny ze wszelkimi wymogami MPiPS oraz międzynarodowymi standardami ISCO jest Polski Instytut Dietetyki (pid.edu.pl).