Zaktualizowano dnia 19 marca 2024
Wśród coraz częściej dotykających nas schorzeń występują choroby cywilizacyjne. Przykłady takich przypadłości to choćby cukrzyca czy różne nowotwory, których występowanie często ma związek z prowadzonym stylem życia, w tym dietą. Zgodnie z aktualnymi badaniami choroby cywilizacyjne są bezpośrednią przyczyną aż 70% zgonów na świecie. Co to są choroby cywilizacyjne, które z nich występują najczęściej i jak w poprawie stanu zdrowia może pomóc wykonywanie zawodu dietetyka?
Najczęstsze choroby cywilizacyjne
Choroby cywilizacyjne to schorzenia pojawiające się w związku ze stylem życia i życiem w określonym środowisku. Przypadłości te dotyczą przede wszystkim krajów rozwiniętych. Choroby cywilizacyjne każdego roku są przyczyną śmierci blisko 40 mln osób na całym świecie, a liczba ta stale rośnie. W wielu przypadkach przypadłości te są bagatelizowane, a osoby chore nie zawsze stosują się do otrzymanych zaleceń. W wyniku intensywnego życia na co dzień zaniedbywana jest też diagnostyka i leczenie, co przyspiesza rozwój choroby i wyniszcza organizm.
Obecnie można wyróżnić kilka grup schorzeń określanych jako choroby cywilizacyjne. Przykłady tego typu dolegliwości to:
- choroby układu sercowo-naczyniowego – są to głównie udary oraz zawały, na które co roku umiera blisko 17,7 mln osób. Niewłaściwa praca układu krwionośnego związana jest również z nadciśnieniem tętniczym oraz miażdżycą. Przypadłości z roku na rok dotyczą coraz młodszych ludzi;
- nowotwory – co roku stanowią przyczynę śmierci ok. 8,8 mln osób. Mogą rozwijać się w obszarze różnych układów w organizmie. Jednak coraz częściej mamy do czynienia z rakami dotyczącymi układu pokarmowego, takimi ja rak jelita grubego, wątroby czy trzustki, co w dużej mierze wiąże się z odżywianiem i prowadzeniem niezdrowego stylu życia;
- choroby układu oddechowego – powodują śmierć 3,9 mln osób rocznie i w ciągu ostatnich lat liczba ta drastycznie wzrosła w związku z pandemią COVID-19;
- cukrzyca – zachorowalność na tę chorobę wynosi co roku ok. 1,6 mln osób rocznie, a sama choroba ściśle związana jest z odżywianiem i właściwą dietą. Odpowiedni jadłospis jest tu kluczowy zwłaszcza w leczeniu cukrzycy typu 2. Choroba dotyka obecnie nie tylko osoby dorosłe, a ale coraz częściej również młodzież i dzieci.
Do chorób cywilizacyjnych zalicza się również alergie, otyłość, przewlekły stres i zmęczenie, hipowitaminozę czy chorobę Alzheimera. Charakterystyczne są też dolegliwości natury psychicznej, szczególnie depresja, nerwica, pracoholizm, alkoholizm, narkomania, bulimia czy anoreksja.
Bardzo szeroką grupą schorzeń cywilizacyjnych są choroby przewodu pokarmowego takie jak refluks, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby jelit, zaparcia i biegunki. Wiele z tych przypadłości ściśle wiąże się z odżywianiem i jakością spożywanych produktów. Dlatego jednym z przyszłościowych zawodów jest dietetyk oraz specjalista zajmujący się leczeniem chorób cywilizacyjnych.
POSTAW NA PRZYSZŁOŚCIOWY ZAWÓD I WYBIERZ „KURS SPECJALISTY DS. LECZENIA CHORÓB CYWILIZACYJNYCH”!
Przyczyny chorób cywilizacyjnych
Choroby cywilizacyjne są specyficzne. Chociaż występują na całym świecie, nie są zakaźne. Prowadzą jednak do znacznego pogorszenia jakości życia, niepełnosprawności, a w 80% przypadków także do przedwczesnych zgonów.
Przyczyny chorób cywilizacyjnych można podzielić na pośrednie i bezpośrednie. Wśród przyczyn pośrednich wymienia się zanieczyszczenie środowiska, pęd życia, hałas, obecność promieniowania jonizującego czy spaliny samochodowe.
Przyczyny bezpośrednie to natomiast brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia, przewlekły stres, przemęczenie, niedostateczna ilość snu, postęp technologiczny, kultura masowa i życie w pośpiechu. Wśród bezpośrednich przyczyn chorób cywilizacyjnych kluczowa jest jednak zła dieta, do której z różnych względów często nie przywiązujemy zbyt dużej uwagi. Spożywane posiłki są monotonne, niezbilansowane, złożone z produktów niskiej jakości i składników wysokoprzetworzonych. Niekorzystne jest również zbyt duże spożywanie tłuszczów zwierzęcych, cukrów i soli.
Znaczenie diety w chorobach cywilizacyjnych
W ciągu ostatnich lat jakość artykułów spożywczych dostępnych w sprzedaży uległa ogromnemu pogorszeniu za sprawą dodawania ogromnej ilości cukrów, chemicznych dodatków, substancji zastępujących naturalne i innych wysokoprzetworzonych, szkodliwych substratów. Przekłada się to w ogromnej mierze na nasze zdrowie. Problemem jest nie tylko dostarczanie do organizmu szkodliwych związków wraz ze „śmieciowym” jedzeniem, ale również powstawanie tym samym niedoborów witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i odporności. W wyniku tego ciało staje się o wiele bardziej podatne na rozwój różnego rodzaju wirusów, bakterii i chorób.
Jednocześnie to właśnie odpowiednio zbilansowana dieta, bogata we właściwe związki i produkty stanowi solidną bazę dla leczenia i wyjścia z wielu chorób cywilizacyjnych lub złagodzenia ich przebiegu. Jest tak choćby w przypadku cukrzycy typu 2, która zaczyna coraz częściej dotykać również dzieci. Odpowiednio dobrana dieta to również możliwość profilaktyki w przypadku nadwagi i otyłości, która staje się ogromnym problemem naszych czasów.
Wiedza na temat właściwego odżywiania i umiejętność komponowania pełnowartościowych posiłków może stanowić remedium na wiele problemów naszych czasów. Na szczęście świadomość ludzi w tej kwestii powoli wzrasta, podobnie jak wiedza na temat tego, co to są choroby cywilizacyjne. Ponieważ wciąż w codziennym zabieganiu brakuje czasu na przemyślane i zdrowe komponowanie posiłków, coraz częściej można zauważyć zainteresowanie usługami profesjonalnych dietetyków i cateringów ułożonych przez specjalistów w zakresie zdrowego żywienia.
Dietetyk – zawód wpływający na zdrowie i życie ludzi
Dietetyk posiadający szczegółową wiedzę na temat chorób cywilizacyjnych to zdecydowanie zawód, który można określić profesją przyszłości. Ponadto taka osoba w obliczu licznych i wielopłaszczyznowych problemów zdrowotnych ludzi w różnym wieku może mieć wpływ nie tylko na stan ludzi już chorujących, ale również zdrowych. Dzięki odpowiedniemu dobieraniu posiłków ma szansę korzystnie wpłynąć na zdrowie ludzi i zapobiec rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Adekwatną wiedzę i umiejętności, a także kwalifikacje do pracy w charakterze osoby zajmującej się posiłkami w leczeniu schorzeń naszych czasów można uzyskać, realizując ,,Kurs specjalisty ds. leczenia chorób cywilizacyjnych” w Polskim Instytucie Dietetyki. Oferowany kurs jest zgodny z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki, Ustawą o prawie oświatowym oraz Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Absolwent kursu Specjalista ds. leczenia chorób cywilizacyjnych otrzymuje dokumentację zgodną z wymogami MEiN oraz 2 certyfikaty w języku polskim i angielskim. Uzyskane kwalifikacje umożliwiają podjęcie pracy zarówno w Polsce, jak i we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Należy pamiętać o tym, że tytuł specjalisty ds. leczenia chorób cywilizacyjnych można uzyskać dopiero po ukończeniu trzystopniowego kursu, na który składają się:
- ,,Kurs Dietetyki Podstawowy”;
- ,,Kurs Dietetyka Zaawansowany”;
- ,,Kurs Dietetyka”.