Zaktualizowano dnia 28 kwietnia 2021
Nauką o żywieniu człowieka chorego jest dietetyka kliniczna. Prowadzenie żywienia klinicznego wymaga często kompleksowej i aktualnej wiedzy z zakresu budowy i funkcjonowania ludzkiego ciała, psychologii, fizjologii, technologii i chemii żywności, chorób i schorzeń, procesów starzenia się, patofizjologii i wiele więcej.
Jednakże aby móc pracować jako dietetyk kliniczny, należy posiadać potwierdzenie swoich kwalifikacji zawodowych. Takie potwierdzenie można uzyskać kończąc kurs kwalifikacyjny stacjonarny lub online.
Taki kurs stacjonarny dietetyka kliniczna odbył się w dniach 1 – 7 lutego 2018 roku w Warszawie. Kurs składał się z kilku bloków teoretyczno-praktycznych rozłożonych na kilka dni, prowadzonych przez wykwalifikowanych dietetyków. Po kursie, zostały zebrane informacje zwrotne od absolwentów, dotyczące organizacji kursu oraz treści programowej i okazało się, że opinie uczestników na temat kursu były bardzo pozytywne.
Wszystkie osoby, które nie mogły pojawić się na kursie stacjonarnym w Warszawie, zapraszamy na kurs internetowy: https://pid.edu.pl/kursy/137/kurs-dietetyki-klinicznej/src-BlogWaw
Kurs ten prowadzony jest przez instytucję oświatową. Wszystkie zawarte w nim materiały szkoleniowe są zgodne z wymaganiami merytorycznymi Ministra Pracy i Polityki Społecznej i znajdują się na innowacyjnej platformie dydaktycznej.
Dodatkowo uzyskane w trakcie szkolenia kwalifikacje, potwierdzone dyplomem dietetyka kliniczna są zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej oraz standardami ISCO. Wszystkie materiały otrzymuje się drogą internetową, w taki sam sposób zaliczane są wszelkiego rodzaju testy i egzaminy, a dokumenty przychodzą pocztą. Jest to zatem bardzo wygodna, wiarygodna i nowoczesna forma potwierdzania wymaganych kwalifikacji zawodowych.