Dieta fleksitariańska – co to jest, jak działa i co można jeść?

Dieta fleksitariańska – co to jest, jak działa i co można jeść

Czym jest dieta fleksitariańska? To elastyczne podejście do odżywiania, które łączy korzyści diety roślinnej z okazjonalnym spożywaniem mięsa. Sprawdź jak zacząć i co jeść a ten przewodnik rozwieje Twoje wątpliwości i pokaże interesujące pomysły na posiłki.

Na czym polega dieta fleksitariańska?

dieta fleksitariańska przepisy

To sposób odżywiania, w którym dominują produkty roślinne, a mięso i ryby spożywa się sporadycznie. Warto wspomnieć, że geneza terminu „flexitarian” pochodzi z języka angielskiego a ten termin poraz pierwszy został użyty w 1992 roku. Łączy słowa „flexible” (elastyczny) i „vegetarian” (wegetarianin), co oddaje istotę tej diety – elastyczne podejście do jedzenia roślinnego z okazjonalnym spożyciem mięsa. Czy ten sposób żywienia jest łatwiejszy do utrzymania na co dzień? Sprawdzamy poniżej.

Dla kogo jest dieta fleksitariańska?

Grupy osób, które najczęściej korzystająz tego modelu to:

  • osoby chcące ograniczyć mięso, ale nie rezygnować z niego całkowicie;
  • ludzie dbający o zdrowie serca i profilaktykę chorób cywilizacyjnych;
  • klienci szukający zrównoważonego stylu życia bez rygorystycznych diet;
  • osoby, które chcą rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe dla całej rodziny.

Jakie będą korzyści tak elastycznego podejścia do jedzenia?

  • łatwiejsze utrzymanie zdrowej masy ciała;
  • poprawa jakości diety dzięki większej ilości warzyw i roślin strączkowych;
  • mniejsze obciążenie środowiska naturalnego dzięki ograniczeniu produktów zwierzęcych.

 Sprawdź także inne najpopularniejsze rodzaje diet i ich skuteczność.

Jakie są zasady diety fleksitariańskiej?

Zasady diety fleksitariańskiej pozwalają na dużą swobodę, jednocześnie zachowując zdrową równowagę. Jej wprowadzenie, zwłaszcza przy problemach zdrowotnych, powinno odbywać się po konsultacji z dietetykiem lub innym specjalistą. Podstawowe produkty, które powinny dominować w diecie to:

  • warzywa i owoce – źródło witamin, minerałów i błonnika;
  • rośliny strączkowe – ciecierzyca, soczewica, fasola jako bogate źródło białka;
  • produkty pełnoziarniste – kasze, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste;
  • ryby i jaja – jako źródło pełnowartościowego białka i kwasów omega-3.

Mięso należy ograniczać do kilku razy w tygodniu, zastępując je strączkami, tofu, tempehem lub rybami. Podstawowe proporcje w diecie fleksitariańskiej to przewaga produktów roślinnych nad zwierzęcymi, np. 70% roślin i 30% produktów odzwierzęcych.

Efekty stosowania diety – co o nich wiemy?

Stosowanie diety fleksitariańskiej przynosi efekty w postaci poprawy metabolizmu czy lepszego samopoczucia. Warto także zwrócić uwagę na:

  • profilaktykę chorób serca i układu krążenia dzięki większej ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • większą energię dzięki zbilansowanemu jadłospisowi;
  • budowanie zdrowych nawyków żywieniowych, które łatwo utrzymać w długim okresie.

Dla osób zainteresowanych dietetyką w ujęciu merytorycznym Kurs Dietetyki Podstawowy na platformie pid.edu.pl pozwala uporządkować i usystematyzować wiedzę, którą dietetycy już posiadają. Program szkolenia koncentruje się na zasadach zdrowego żywienia, planowaniu jadłospisów oraz świadomym wspieraniu klientów w pracy z dietą.

dieta fleksitariańska jadłospis

Co jeść na diecie fleksitariańskiej? 

Istotne jest komponowanie posiłków z przewagą produktów roślinnych i okazjonalnym dodatkiem mięsa lub ryb. Dieta fleksitariańska – co jeść i jak mogą wyglądać przykładowe dania? Sprawdzamy.

Śniadanie

Wyobraź sobie ten posiłek w formie zielonego smoothie bowl, do którego dorzucasz chrupiące pestki dyni i słodkie owoce sezonowe. To doskonałe połączenie:

  • błonnika;
  • witamin;
  • zdrowych tłuszczów – które daje energię na start dnia.

Obiad

Na danie główne możesz przygotować makaron pełnoziarnisty z chrupiącym tofu, kolorową papryką i rukolą. To przykład, który dobrze wpisuje się w założenia diety fleksitariańskiej. Łączy roślinne źródła białka z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi i warzywami.

Kolacja

Ten posiłek może być lekki i kreatywny – np. sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i orzechami włoskimi. Natomiast jeśli masz ochotę na białko zwierzęce, dodaj grillowanego łososia lub jajko w koszulce.

Jak zachować równowagę w diecie i dlaczego jest ważna?

Równowaga w diecie fleksitariańskiej polega na tym, że podstawę codziennego jadłospisu stanowią produkty roślinne, a mięso pojawia się jedynie jako uzupełnienie posiłków. Takie podejście jest ważne i sprzyja utrzymaniu prawidłowych proporcji składników odżywczych i wspiera zdrowie metaboliczne.

Według portalu dietetycy.org.pl diety oparte głównie na roślinach, do których zalicza się także ta fleksitariańska, wiążą się z obniżeniem poziomu insuliny, trójglicerydów oraz cholesterolu LDL. Dzięki tej równowadze dieta fleksitariańska pozostaje prosta w stosowaniu, sycąca i atrakcyjna kulinarnie.

Fleksitarianizm w praktyce – jak rozwijać kompetencje dietetyczne?

Dieta fleksitariańska stanowi nowoczesne podejście do zdrowego stylu życia, które warto uwzględniać w pracy z klientami o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych. Znajomość jej zasad pozwala dietetykom i trenerom personalnym tworzyć elastyczne, zbilansowane plany żywieniowe. Natomiast jeśli chcesz pogłębić wiedzę z zakresu dietetyki wybiez Kurs Dietetyki Podstawowy na pid.edu.pl, który w uporządkowany sposób omawia podstawy żywienia i różne modele dietetyczne.

FAQ

Dieta fleksitariańska co to jest?

To dieta oparta głównie na produktach roślinnych z okazjonalnym spożyciem mięsa i ryb.

Jakie są zasady diety fleksitariańskiej?

Dieta fleksitariańska opiera się na dominacji warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz produktów pełnoziarnistych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia mięsa do kilku razy w tygodniu.

Co jeść na diecie fleksitariańskiej?

Przede wszystkim należy spożywać warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby, jaja, produkty pełnoziarniste; mięso tylko okazjonalnie.

Jak wygląda dieta fleksitariańska – jadłospis i menu?

Jadłospis diety fleksitariańskiej może obejmować owsiankę jako propozycję śniadaniową, warzywne curry na posiłek główny. Natomiast sałatkę z tofu na kolację, przy regularnej rotacji różnorodnych produktów roślinnych w ciągu tygodnia.

Dieta fleksitariańska – co jeść?

W diecie fleksitariańskiej podstawą są warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, a mięso oraz ryby spożywa się okazjonalnie, w mniejszych ilościach.